czwartek, 30 lipca 2015

Polecam publikację: KUCHNIA POLSKA BEZ PSZENICY. PONAD 300 SPRAWDZONYCH DOMOWYCH PRZEPISÓW

KUCHNIA POLSKA BEZ PSZENICY.

PONAD 300 SPRAWDZONYCH DOMOWYCH PRZEPISÓW

Autor: Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska
Wydawnictwo: Bukowy Las
Rok wydania: 2014
ISBN: 978-83-64481-13-0
EAN: 9788364481130
Strony: 368
Format: 16.5x20.5
Oprawa: oprawa broszurowa

Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki Kuchni polskiej bez pszenicy proponują coś zupełnie innego. W części wstępnej, dotyczącej dostępnych w Polsce produktów, radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne.

W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (także wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą… I mniej typowe – z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków!
Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej.



Publikację możesz zakupić:

wtorek, 28 lipca 2015

Diacor™

diacor temat
diacor
Program uzupełniający z mikroskładnikami dla naturalnego wspomagania metabolizmu węglowodanów i ochrony komórek.

W procesach przemiany energii cukier (glukoza) spełnia kluczową rolę jako nośnik energii. Pobieranie i przenoszenie glukozy do komórek - np. wątroby lub mięśni - zakłada, że dostępna jest odpowiednia ilość insuliny oraz że może ona przenosić glukozę do komórek. Zamiana glukozy w energię lub jej gromadzenie w formie glikogenu odbywa się przy udziale mikroskładników odżywczych.
W taki sposób przykładowo chrom przyczynia się do utrzymania
poziomu cukru we krwi, a witamina B6 do prawidłowego metabolizmu
glikogenu. Niezależnie od insuliny wchłanianie glukozy następuje w śródbłonku ściany naczynia krwionośnego. W transporcie glukozy do komórek ścian naczyń krwionośnych wyspecjalizowane są małe biologiczne pompy. Witamina C wykorzystuje tą samą drogę transportu do komórek ścian naczyń krwionośnych i śródbłonka, gdzie przyczynia się do syntezy kolagenu dla optymalnej funkcji naczyń krwionośnych. Zrównoważona proporcja witaminy C i glukozy we krwi jest więc istotnym warunkiem do tego, by oba te składniki mogły zostać wprowadzone do komórek.
dr rath
Diacor™ jest Programem uzupełniającym z oferty Programów Zdrowia Komórkowego
Dr Ratha. Składniki w Diacor™ wspomagają metabolizm komórkowy od razu na wiele
sposobów, np.:
  • Chrom wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru
  • Witamina B6 przyczynia się do prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu
  • Biotyna, witamina C, witamina z grupy B oraz magnez wspomagają przemianę energii
  • Witaminy z grupy B (np. witamina B1, B2, B3) wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Witamina E oraz witamina C przyczyniają się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
Diacor™ zawiera wybrane mikroskładniki w synergistycznym zestawie.
Ten zestaw uzupełniający został opracowany w połączeniu
z naszą ofertą Programu podstawowego i uzupełnia paletę składników odżywczych o składniki naturalnie wspierające metabolizm węglowodanów i ochronę komórek.

Składniki tabletki:
Witamina C z:
Kwas askorbinowy ................................ 166,7 mg
Palmitynian askorbylu ............................ 83,3 mg
Askorbinian wapnia .............................. 166,7 mg
Askorbinian magnezu ............................ 166,7 mg
Witamina E ............................................ 27,5 mg
(D-alfa-tokoferol)
Witamina B1 ........................................... 3,3 mg
Witamina B2 ........................................... 3,3 mg
Witamina B3 ........................................... 16,67 mg
Witamina B5 ........................................... 16,7 mg
Witamina B6 ........................................... 3,3 mg
Witamina B12 .......................................... 3,33 μg
Biotyna ................................................ 16,7 μg
Magnez ................................................ 100,0 mg
Chrom .................................................. 33,3 μg
Kwas foliowy .......................................... 66,67 μg
Inozytol ................................................ 33,3 mg
Cholina ................................................ 66,7 mg
Zalecane dawkowanie:
Dorośli: 3 x dziennie 1 tabletka do posiłków z odpowiednią ilością płynu (woda, sok, herbata)
Zawartość: 90 tabletek w opakowaniu

Zostań partnerem

Preparat możesz zakupić


Świadectwo dopuszczenia:
GIS-BŻ-Ż-4230-36/EB/09



dr. Rath Health Programs B.V. holandia www.dr-rath.com


Uwaga!
Niniejsze treści nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych i nie przedstawia stanów magazynowych.

opis produktu wyłącznie w celach informacyjnych


Ważne informacje:
Nie należy przekraczać zalecanej wielkości spożycia dziennego
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci. 

poniedziałek, 27 lipca 2015

diacor temat
diacor
Program uzupełniający z mikroskładnikami dla naturalnego wspomagania metabolizmu węglowodanów i ochrony komórek.

W procesach przemiany energii cukier (glukoza) spełnia kluczową rolę jako nośnik energii. Pobieranie i przenoszenie glukozy do komórek - np. wątroby lub mięśni - zakłada, że dostępna jest odpowiednia ilość insuliny oraz że może ona przenosić glukozę do komórek. Zamiana glukozy w energię lub jej gromadzenie w formie glikogenu odbywa się przy udziale mikroskładników odżywczych.
W taki sposób przykładowo chrom przyczynia się do utrzymania
poziomu cukru we krwi, a witamina B6 do prawidłowego metabolizmu
glikogenu. Niezależnie od insuliny wchłanianie glukozy następuje w śródbłonku ściany naczynia krwionośnego. W transporcie glukozy do komórek ścian naczyń krwionośnych wyspecjalizowane są małe biologiczne pompy. Witamina C wykorzystuje tą samą drogę transportu do komórek ścian naczyń krwionośnych i śródbłonka, gdzie przyczynia się do syntezy kolagenu dla optymalnej funkcji naczyń krwionośnych. Zrównoważona proporcja witaminy C i glukozy we krwi jest więc istotnym warunkiem do tego, by oba te składniki mogły zostać wprowadzone do komórek.
dr rath
Diacor™ jest Programem uzupełniającym z oferty Programów Zdrowia Komórkowego
Dr Ratha. Składniki w Diacor™ wspomagają metabolizm komórkowy od razu na wiele
sposobów, np.:
  • Chrom wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru
  • Witamina B6 przyczynia się do prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu
  • Biotyna, witamina C, witamina z grupy B oraz magnez wspomagają przemianę energii
  • Witaminy z grupy B (np. witamina B1, B2, B3) wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Witamina E oraz witamina C przyczyniają się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
Diacor™ zawiera wybrane mikroskładniki w synergistycznym zestawie.
Ten zestaw uzupełniający został opracowany w połączeniu
z naszą ofertą Programu podstawowego i uzupełnia paletę składników odżywczych o składniki naturalnie wspierające metabolizm węglowodanów i ochronę komórek.

Składniki tabletki:
Witamina C z:
Kwas askorbinowy ................................ 166,7 mg
Palmitynian askorbylu ............................ 83,3 mg
Askorbinian wapnia .............................. 166,7 mg
Askorbinian magnezu ............................ 166,7 mg
Witamina E ............................................ 27,5 mg
(D-alfa-tokoferol)
Witamina B1 ........................................... 3,3 mg
Witamina B2 ........................................... 3,3 mg
Witamina B3 ........................................... 16,67 mg
Witamina B5 ........................................... 16,7 mg
Witamina B6 ........................................... 3,3 mg
Witamina B12 .......................................... 3,33 μg
Biotyna ................................................ 16,7 μg
Magnez ................................................ 100,0 mg
Chrom .................................................. 33,3 μg
Kwas foliowy .......................................... 66,67 μg
Inozytol ................................................ 33,3 mg
Cholina ................................................ 66,7 mg
Zalecane dawkowanie:
Dorośli: 3 x dziennie 1 tabletka do posiłków z odpowiednią ilością płynu (woda, sok, herbata)
Zawartość: 90 tabletek w opakowaniu

Zostań partnerem

Preparat możesz zakupić


Świadectwo dopuszczenia:
GIS-BŻ-Ż-4230-36/EB/09



dr. Rath Health Programs B.V. holandia www.dr-rath.com


Uwaga!
Niniejsze treści nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych i nie przedstawia stanów magazynowych.


opis produktu wyłącznie w celach informacyjnych


Ważne informacje:
Nie należy przekraczać zalecanej wielkości spożycia dziennego
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci. 

piątek, 24 lipca 2015

Polecam publikację: MEDYCYNA MIĘDZY WSCHODEM A ZACHODEM

MEDYCYNA MIĘDZY WSCHODEM A ZACHODEM

Autor: dr. nauk medycznych WIESŁAWA STOPIŃSKA
stron 141
ISBN 978-83-7579-172-3
rok wydania 2011r.
Wydawca GALAKTYKA Sp.zoo
     Książka dr Wiesławy Stopińskiej jest pierwszym tego rodzaju polskim opracowaniem, które w pełni i profesjonalnie pokazuje naszemu czytelnikowi, że Tradycyjna Medycyna Chińska nie jest ciekawostką folklorystyczną, ale wciąż żywym systemem medycznym(…). Proces oswajania medycyny chińskiej ma w Polsce tradycje,  których możemy być niezwykle dumni, bo pierwszym Europejczykiem, który opisał w XVII w. środki i metody lecznicze Chin (w tym akupunkturę), był wychowany w znamienitej rodzinie lekarzy królów polskich, jezuita – Michał Boym. To dzięki niemu rozpoczęło się w Europie zainteresowanie akupunkturą. Na europejskich uniwersytetach obroniono w XIX w. dziesięć prac doktorskich z tej dziedziny, w tym dwie w Polsce 9w 1828 r. na Uniwersytecie Jana Kazimierza we Lwowie i w 1830 r. na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie). Po II wojnie światowej do dnia dzisiejszego obroniono ich jeszcze pięć. Jedną z doktorantek jest właśnie jest właśnie dr n. med. Wiesława Stopińska.
    Wiesława Stopińska jest więc osobą w pełni kompetentną,, aby być naszą przewodniczką po ogrodzie medycznych niezwykłości. Jest wspaniałym lekarzem praktykiem, z dwiema specjalizacjami, leczącym jednak swoich pacjentów odmiennie niż większość naszych kolegów. Jej warsztat to (poza lekami i metodami, które stosuje każdy absolwent zachodniej uczelni medycznej); Tradycyjna Medycyna Chińska (z akupunkturą), homeopatia, ziołolecznictwo i dietetyka.
dr. n. med. Janusz Kołodziejczyk

    Wiedr Wiesława Stopińskasława Stopińska jest doktorem nauk medycznych, lekarzem rodzinnym i pediatrą, dyplomowanym homeopatą i akupunkturzystą. Od wielu lat propaguje i stosuje w praktyce lekarskiej, obok akademickich metod diagnozowania i leczenia, także te naturalne.
    Autorka pierwszej w Polsce pracy doktorskiej ukazującej wyniki praktycznego wykorzystania naturalnych metod w leczeniu nawracających infekcji dróg oddechowych u dzieci oraz wieloletni współpracownik Centrum Medycyny i Psychoterapii w Katowicach.
Wiesława Stopińska dokształcała się w Polskiej Akademii Umiejętności w Krakowie na kursie TMCh prowadzonym przez Claude`a Diolosy

Publikację możesz zakupić:

piątek, 17 lipca 2015

Na co pomaga czystek?

CZYSTEK (Cistus incanus) na co pomaga?












Polecam publikację:



Polecam publikację DIETA KTÓRA ŻYWI I LECZY

DIETA KTÓRA ŻYWI I LECZY

Oprócz syntetycznego kompendium  wiedzy o świadomym odżywianiu, macie Państwo przed sobą także bodziec do zastanowienia się nad swoją dietą i zachętę do jej ewentualnej zmiany. Wszystko oprawione w mnóstwo faktów i napisane lekkim, przystępnym językiem. Książka rewiduje cywilizacyjne pomyłki dotyczące m.in. spożywania produktów mlecznych i jedzenia mięsa. Jej treść na pewno zainteresuje osoby dbające o zdrowie własne i rodziny. Można powiedzieć, że jest to Biblia zdrowego myślenia i odżywiania, będąca szczególnym uzupełninieniem bestselleru „The Wellness Revolution” Paula Zane Pilzera.
Autorką książki jest Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia. Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem ,kursy gotowania).
Agnieszka Biernat jest też autorką książki "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także programów i wywiadów radiowych (Radio Opole, Radio Wrocław, Radio ESKA, Radio Rodzina, Radio Luz) i telewizyjnych (Weekend w weekend, TVK, TVP) poświęconych profilaktyce zdrowotnej.
Ponadto autorka licznych artykułów i wywiadów prasowych w następujących czasopismach: "Medycyna i zdrowie" (Żywiec), "Vademecum. Wszystko dla Zdrowia" (Wrocław), „Magazyn Witalny” (Wrocław)", Kropla" (Wrocław), "Szaman" (Kraków), "Zielone Brygady" (Kraków), „Gazeta Wyborcza Opole” (Opole), "Wiadomości Żmigrodzkie" (Żmigród), "Wegetariański Świat" (Warszawa), "VEGE" (Warszawa) "Zielona Arka" (Szczecin), "Zielony Rynek" (Szczecin).

"Niniejsza książka z pewnością pomoże Państwu w wyrobieniu sobie własnego zdania na temat właściwego odżywiania. Autorka w konkretny i jasny sposób przedstawia wiedzę o poszczególnych grupach pokarmów, odwołując sie przy tym zarówno do zdania autorytetów, jak też do zdrowego rozsądku Czytelnika.  Oprócz kompendium wiedzy o świadomym odżywianiu, macie Państwo przed sobą także bodziec do zastanowienia się nad własną dietą i zachętę do jej ewentualnej zmiany. Wszystko oprawione w mnóstwo faktów i napisane lekkim, przystępnym językiem."


lek. med. Waldemar Paweł Rybiński
specjalista medycyny rodzinnej
od 15 lat wegetarianin


"Książka rewiduje cywilizacyjne pomyłki dotyczące, między innymi spożywania produktów mlecznych i jedzenia mięsa. Jej treść na pewno zainteresuje każdego: osoby dbające o zdrowie własne i rodziny, środowisko medyczne, polityków, a zwłaszcza ekonomistów i firmy ubezpieczeniowe. Można powiedzieć, że jest to Biblia zdrowego myślenia i odżywiania, będąca szczególnym uzupełnieniem bestselleru „The Wellness Revolution” Paula Zane Pilzera. Wydaje się, że kolejne dzieło ci autorzy powinni napisać razem."

dr Eugeniusz Siwik

twórca szkoły porodu naturalnego
konsultatnt Europejskiej Szkoły Onkologii
wegetarianin od urodzenia


„Dieta, która żywi i leczy” to książka zawierająca liczne wskazówki oraz wiele praktycznych porad. Pochodzą one zarówno z osobistego doświadczenia autorki, jak i opinii specjalistów z różnych dziedzin: lekarzy, biochemików, dietetyków i naturoterapeutów. Dzięki jej lekturze poznasz bardzo ważne, ale i zarazem proste reguły dotyczące zasad zdrowego odżywiania. Dowiesz się o zaletach i wadach współczesnej żywności (modyfikacji genetycznej, rafinacji, konserwowaniu, mikrofalach, wpływie używek na organizm).
Prócz tego dowiesz się w jakich produktach można znaleźć naturalne składniki mineralne, fitohormony, antyoksydanty, błonnik; jakimi płynami najzdrowiej jest zaspokajać pragnienie; czy produkty zwierzęce budują, czy też rujnują nasze zdrowie; czy warto używać przypraw; ile należy solić; jaki rodzaj tłuszczu jest polecany, a jakiego należy się wystrzegać.
Zdobędziesz umiejętność komponowania posiłków w taki sposób by chronił Twój organizm przed szkodliwymi czynnikami cywilizacyjnymi oraz były dla Ciebie źródłem zdrowia, dobrego samopoczucia, energii i radości życia.

Publikację możesz zakupić: