Naukowcy dowodzą, że nigdy nie jest za późno na zmianę diety. Bez względu
na to, kiedy będziesz wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe, mogą one zmniejszyć
ryzyko chorób serca i udaru mózgu o jedną trzecią. Dobra wiadomość jest
taka, że możesz zacząć nawet w wieku 70 lat.
Według naukowców z Kings College w Londynie zalecane jest:
– spożywanie tłustych ryb raz w tygodniu;
– unikanie soli i cukru w przetworzonej żywności;
– uwzględnianie 5 porcji warzyw i owoców w codziennej diecie.
Wymienione czynniki mają niesamowity wpływ na zdrowie i długowieczność.
Wśród uczestników badania, w którym wzięło udział 162 zdrowych
mężczyzn i kobiet, byli i tacy po 70-tce. Korzyści ze zmiany
pożywienia są zauważalne w dość szybkim czasie, bo już w ciągu 12
tygodniu od rozpoczęcia diety. Uczestnicy stracili na wadze, zmniejszył się ich
obwód w talii oraz odnotowano spadek ciśnienia w porównaniu z kontrolną
grupą, która nie stosowała się do tych zaleceń. Ryzyko chorób serca
i udaru mózgu zmniejszyło się o jedną trzecią u osób stosujących
zasady zdrowszej diety. Zdaniem naukowców jest to fantastyczny rezultat, gdyż
osoby uczestniczące w badaniu były uznane za zdrowe i nie ciążyło na
nich ryzyko choroby.
Źródło: Am J Clin Nutr, 2015; doi: 10.3945/acjn.114.097352
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz