W Internecie można znaleźć bardzo wiele artykułów przekonywujących o szkodliwości aspartamu. Ten Temat porusza także film dokumentalny „Aspartam rakotwórcza słodycz”. Natomiast w serwisie http://polska.aspartame.INFO prowadzonym przez firmę Ajinomoto, jednego z najważniejszych producentów aspartamu czytamy: „Podobnie jak wiele innych środków słodzących i dodatków spożywczych, aspartam często poddawany był nieuzasadnionej krytyce. Tymczasem istnieje wiele danych naukowych i INFOrmacji potwierdzających bezpieczeństwo oraz korzyści płynące ze stosowania tego dodatku.” Spór w tej kwestii ciągle trwa. Obie strony zarzucają sobie fałszowanie badań i podawanie do opinii publicznej nieprawdziwych INFOrmacji. Tymczasem najbardziej w tej kwestii cierpimy my – nieświadomi konsumenci, którzy są skazani na opinie ekspertów. Sami nie jesteśmy w stanie przetestować, jaki wpływ ma aspartam na nasze zdrowie. Chyba, że ktoś chce się poświęcić w imię nauki i posłużyć za królika doświadczalnego. A i w takim przypadku opinia jednego człowieka na pewno nie zostanie potraktowana poważnie przez wielkie koncerny, które mają przecież do stracenie ogromne pieniądze. Zastanawiam się jednak, czy lepiej nie chuchać na zimne i nie unikać produktów z aspartamem. W końcu chyba nie bez powodu nazywa się go najniebezpieczniejszą substancją dodawaną do żywności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz