Cukrzyca typu drugiego jest prawdziwą plagą dzisiejszych czasów. W krótkim czasie zapadalność na tę pandemię
zwiększyła się aż pięciokrotnie. Rozmiary takiego wzrostu to przede wszystkim
skutek nieodpowiedniego żywienia oraz siedzącego trybu życia. Profilaktyka i leczenie cukrzycy polega na
dostarczaniu organizmowi chemicznych środków powodujących blokadę wchłaniania
węglowodanów przez organizm lub podaniu insuliny. Takie podejście do problemu nie
poprawia statystyk.
Co zatem robić, by zagrożenie cukrzycą w jak największym stopniu
zniwelować?
1. Zmiana
siedzącego trybu życia na aktywność fizyczną. Jak wiemy większa aktywność
fizyczna to większe zapotrzebowanie na energię, która powstaje w naszym organizmie
przez „spalanie” między innymi węglowodanów i tłuszczy.
2.
Zamiana diety. Najlepiej zrezygnować z wysoko
przetworzonych wyrobów żywnościowych i zamienić je na świeże owoce i
warzywa np. podane w postaci szejków.
3.
Zastosowanie dodatkowych naturalnych „dopalaczy”
węglowodanów i tłuszczy. Należy do nich między innymi cynamon.
Cynamon może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ
przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Cynamon to jedna z
roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy wyrażonej wskaźnikiem ORAC
(Oxygen Radical Absorbance Capacity, pojemność antyoksydacyjna w próbkach
biologicznych) na bardzo wysokim poziomie 267,536 (pięciokrotnie wyższym niż w
przypadku owocu granatu!). Jego aromat i smak jest jednym z atutów tej rośliny
tak bardzo lubianej przez ludzi na przestrzeni wieków. Już sam jego zapach silnie stymuluje obszary
mózgu odpowiedzialne za zdolność koncentracji i pamięć.
Jak pomaga w walce z cukrzycą?
Pomaga on w stabilizacji poziomu cukru we krwi poprzez stymulowanie
receptorów insuliny, zwiększając ich wrażliwość na ten hormon. Skutkuje to obniżeniem
stężenia cukru we krwi (glikemii). Organizm nasz nie musi wytwarzać zwiększonej
ilości insuliny, by obniżyć podwyższony poziom cukru. Efekt jest taki sam. Odciąża
to trzustkę, stymuluje metabolizm i łagodzi stany zapalne.
Silne olejki eteryczne (cynamon zawiera je od 0,5 do 1%) słyną ze
swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych. Skutecznie hamują rozwój bakterii
i drożdży, w tym Candida albicans.
Trzy główne olejki cynamonu zawierają następujące związki czynne:
1. aldehyd
cynamonowy, cynamal (65-75%) – organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów.
Jest to nienasycony aldehyd występujący w olejkach eterycznych, głównie w
olejku cynamonowym. Produkt naturalny ma konfigurację trans. Otrzymuje się go
głównie przez destylację z parą wodną z tego olejku. Szybko utlenia się do
kwasu cynamonowego. Aldehyd cynamonowy był badany pod kątem swojej zdolności
blokowania wydzielania czynników zapalnych przez błony komórkowe;
2.
octan cynamylu ok. 5%;
3.
alkohol cynamylowy – to biała krystaliczna
substancja o zapachu hiacyntu, występująca w wielu olejkach eterycznych i
balsamach stosowany, jako składnik kompozycji zapachowych i aromatów.
Czy cynamon wspomaga wyłącznie
leczenie cukrzycy?
Olejek cynamonowy wykazuje właściwości antybakteryjne,
przeciwgrzybiczne oraz zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Ze względu na ten
fakt kora cynamonowca znalazła zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym,
jako składnik niektórych preparatów złożonych, stosowanych w schorzeniach
przewodu pokarmowego. Cynamon zapobiega również nadkwaśności i działa
przeciwbiegunkowo. Często występuje, jako składnik leków przeciwbakteryjnych.
Jako składnik kremów i maści znalazł zastosowanie w mięśniobólach,
nerwobólach, działa także przeciwzapalnie, miejscowo, znieczulająco. Cynamon
stanowi składnik tzw. maści tygrysiej.
W medycynie ludowej cynamon był stosowany w bolesnym miesiączkowaniu
oraz w celu poprawy apetytu, a także w zaburzeniach trawienia (wzdęcia,
nudności). Używany jest też w medycynie ludowej przy leczeniu przeziębienia.
Negatywne skutki stosowania
cynamonu
Cynamonu nie powinny stosować kobiety w ciąży, może bowiem wykazywać
działanie poronne. Również osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy
powinny go unikać.
Olejek cynamonowy stosowany zewnętrznie może powodować silne
podrażnienie i zaczerwienienie skóry, zwłaszcza u dzieci. Jednakże
wykorzystywany do inhalacji i lub aromaterapii łagodzi objawy przeziębień i
schorzeń wirusowych.
Cynamon jest także silnym alergenem kontaktowym i pokarmowym, dlatego
też może nasilać zmiany atopowe na skórze oraz w obrębie błon śluzowych jamy
ustnej i przewodu pokarmowego.
Jaki cynamon wybrać?
Cynamon przed zmieleniem ma postać lasek zwiniętych w rulon jak
bibułki papierosowe. Są to właściwie fragmenty wysuszonej kory cynamonowca,
drzewa rosnącego w azjatyckich tropikach.
Najcenniejsze cynamonowce pochodzą z Cejlonu oraz Chin i nieco się od
siebie różnią.
Cynamon cejloński ma kolor ochry, a laski składają się z bardzo
cienkich warstw. Natomiast cynamon z Chin ma ciemniejszą, czerwoną barwę, a
laski są grubsze. Ten ostatni jest również mniej słodki, ma gorzkawy posmak.
Podstawowa różnica między obiema odmianami polega jednak na zawartości
kumaryny. Znacznie więcej tego składnika rozrzedzającego krew zawiera cynamon
chiński, nazywany także kasją, dlatego należy go stosować z umiarem w
porównaniu z prawdziwym cynamonem cejlońskim.
Jak Stosować cynamon?
Nic prostszego możemy go dosypywać do potraw i razem z nimi spożywając
go, ciesząc się jego dobroczynnym działaniem. My Europejczycy czy Amerykanie
jesteśmy przyzwyczajeni, by stosować go do potraw słodkich. Rozkoszujemy się
jego smakiem, gdy jemy ciasteczka, szarlotki, desery czekoladowe, lody, a także
gdy spożywamy kompoty i różnego rodzaju napoje.
Warto zmienić nasze przyzwyczajenia kulinarne i wypróbować dania
afrykańskie i azjatyckie, gdzie cynamon jest dodawany do potraw słonych.
Jak większość naturalnych środków, sproszkowany cynamon źle znosi zbyt długą obróbkę cieplną, dlatego
najlepiej dodawać go pod koniec gotowania. Odwrotnie rzecz się ma z laskami
cynamonu, które lepiej znoszą wysokie temperatury.
Przyprawiając dania cynamonem, wyświadczysz przysługę swoim gościom,
ponieważ doskonale stymuluje on ślinianki i błonę śluzową żołądka. Będzie im
także przyjemniej po posiłku, ponieważ cynamon ułatwia trawienie i eliminowanie
gazów, a także łagodzi skurcze żołądka i jelit.
Cynamon należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w
hermetycznym pojemniku, by ograniczyć jego utlenianie. Cynamon w proszku nadaje
się do spożycia przez 6 miesięcy, laski cynamonu przez około rok. Jeśli cynamon
stracił słodki zapach, trzeba go już niestety wyrzucić.
Pół
łyżeczki cynamonu dziennie wystarczy, by wyciągnąć z niego wszystkie wymienione
wyżej dobrodziejstwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz