Witamina D
Witamina D zaliczana jest do witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach. Nazwa ta odnosi się do kilku związków, przy czym
dla człowieka najważniejszymi są dwa, a mianowicie cholekalcyferol (witamina D3) i ergokalcyferol (witamina D2).
Obydwa te związki powstają na wskutek działania promieni ultrafioletowych B
(UVB) na odpowiednie sterole. Cykl przemian przedstawia się następująco:
z cholesterolu na skutek utleniania powstaje
7-dehydrochcholesterol, a następnie pod wpływem działania promieni UVB w skórze
(rozszczepienie) właściwa postać witaminy D3, czyli cholekalcyferol.
Natomiast ergokalcyferol powstaje z ergostrolu. Witamina
D2 występuje w roślinach i grzybach, a witamina D3
wytwarzana jest w organizmach zwierzęcych.
J. Śniadecki (1768-1838) opisał w 1822 roku,
że ekspozycja na słońce jest metodą leczenia krzywicy. W 1919 roku E. Mellanbe
wykazał, że krzywica może być spowodowana przez niedobory substancji
rozpuszczalnych w tłuszczach. Sądził, że poszukiwanym związkiem chroniącym
przed krzywicą jest witamina A. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia
inni badacze wykazali, że takie działanie ma związek nazwany witaminą D. Główne
znaczenie w zaspokajaniu zapotrzebowania na tą witaminę ma jej synteza w skórze
pod wpływem promieniowania słonecznego (promieniowanie UVB, długość fali
290-315 nm). Synteza ta może pokrywać nawet do 90% potrzeb organizmu. Jednak
bardzo istotne znaczenie dla ilości wytwarzanej w ten sposób witaminy D w
organizmie ma szerokość geograficzna, w której żyje człowiek, czas ekspozycji
na promienie słoneczne oraz czynniki środowiskowe, które mogą zmniejszyć
ekspozycję na promienie UV (np. smog i mgła). Ponadto zmniejszyć syntezę
witaminy D w skórze może zwiększona zawartość w niej melatoniny, jak
również stosowanie kremów z filtrami ochronnymi przed promieniowaniem UVB. U
osób długo przebywających na słońcu dochodzi do zatrucia witaminą D, ponieważ
w przypadku nadmiernej syntezy skórnej następuje jej inaktywacja do
związków biologicznie nieczynnych. Wyliczono, że ekspozycja osoby w stroju
kąpielowym na słońce w okresie letnim w ilości jednej dawki rumieniowej[1],
pozwala na wytworzenie witaminy w ilości ok. 20000 IU.
Witamina
D jest związkiem stabilnym i nie ulega rozpadowi pod wpływem podwyższonej
temperatury i podczas długiego przechowywania. Niszczona jest przez
promieniowanie ultrafioletowe, a w warunkach tlenowych w środowisku wodnym
ulega autooksydacji. Z przewodu pokarmowego (jelito cieknie) wchłaniane jest
50-80% ilości witaminy D dostarczanej z pożywieniem. Jest to uzależnione od
ilości tłuszczu w diecie, stanu błony śluzowej przewodu pokarmowego,
perystaltyki jelitowej oraz czynności przytarczyc. Po wchłonięciu witamina D
jest transportowana przez krew do wątroby.
W
Organizmie człowieka witamina D magazynowana jest głównie w wątrobie. Pewne jej
ilości są gromadzone w tkance mózgowej, kościach i skórze. W celu uzyskania
aktywności witaminy D typowej dla hormonów steroidowych podlega ona
metabolizmowi w wątrobie, gdzie zachodzi jej hydroksylacja do 25-hydroksycholekalcyferolu
[25(OH)D], a następnie w nerkach do 1,25- dwuhydroksycholekalcyferolu [1,25(OH)2D]
lub 24,25 dwuhydroksycholekalcyferolu
[24,25(OH)2D]. Większość efektów biologicznych witaminy D jest
wynikiem działania jej aktywnego metabolitu 1,25(OH)2D, natomiast
podstawową formą witaminy D krążącej w organizmie jest 25(OH)D. Ilość
syntetyzowanej w nerkach aktywnej formy witaminy D jest ściśle kontrolowana.
Zachodząca w nerkach hydroksylacja witaminy D z jednej strony jest
pobudzana przez parathormon, z drugiej hamowana na zasadzie sprzężenia
zwrotnego przez powstałe w wyniku tego procesu aktywne formy witaminy D: 1,25(OH)2D i 24,25(OH)2D.
Większość
funkcji biologicznych witaminy D jest wynikiem działania 1,25(OH)2D
na poziomie genomowym i pozagenomowym. Aktywny metabolit witaminy D łączy
się z jądrowym receptorem witaminy D (VDR), a następnie tworzy heterodimery z
receptorem kwasu 9-cisretinowego (RXR). Kompleksy te mają właściwości czynnika
transkrypcyjnego inicjującego działanie genomowe, tym samym aktywna postać tej
witaminy może wpływać ekspresję ponad 200 genów. Ponadto działanie to może
wynikać również z bezpośredniego oddziaływania 1,25(OH)2D na
metabolizm komórek za pośrednictwem specyficznych receptorów zlokalizowanych na
błonach komórkowych.
Niedobory witaminy
D
Przyczynami niedoborów witaminy D w organizmie mogą być:
v zmniejszona synteza aktywnej postaci witaminy w nerkach (sytuacja ta
może dotyczyć szczególnie osób starszych, zwłaszcza gdy występują u nich
przewlekłe choroby nerek),
v zmniejszone wytwarzanie w skórze:
Ø unikanie przebywania na słońcu,
Ø stosowanie kremów z filtrami ochronnymi
v otyłość, gdyż w tkance tłuszczowej otyłych osób dochodzi do
sekwestrakcji witaminy D i tym samym zmniejszenie jej bioaktywności,
v występowanie chorób
gastroenterologicznych
Ø choroba Crohna,
Ø mukowiscydoza,
inne
choroby upośledzające wchłanianie składników pokarmowych z układu pokarmowego,
v stosowanie leków przyspieszających katabolizm witaminy D, np. leki
przeciwpadaczkowe, stosowane w leczeniu AIDS, stosowane po przeszczepach,
glikokortykosteroidy,
v niewydolność wątroby, która może doprowadzić do zmniejszenia
wytwarzania 25(OH)D,
v nieprawidłowe odżywianie się.
Niedobory witaminy D (stężenie we krwi poniżej 20 ng/ml)
dotyczą znacznego odsetka osób w populacjach wielu krajów świata. Badania
amerykańskie wskazują, że mogą one dotyczyć ok. 40% populacji Stanów
Zjednoczonych Ameryki. W odniesieniu do populacji Polski w jednym z badań
stwierdzono, że niedobory występowały u blisko 60% badanych, a w innym badaniu,
wykonanym w miesiącach zimowych, występowały u ok. 80% badanych.
Funkcje witaminy D
w organizmie
Witamina D a układ kostny
Główne
funkcje fizjologiczne witaminy D polegają na utrzymywaniu stężenia wapnia i
fosforu w osoczu w granicach zapewniających prawidłowe funkcjonowanie
układu nerwowego oraz osiągnięcie i utrzymanie układu nerwowego oraz
osiągnięcie i utrzymanie właściwej gęstości mineralnej kości. Uzyskiwanie jest
to poprzez stymulację syntezy białek wiążących wapń z przewodu pokarmowego i
regulowanie absorbcji fosforu oraz zwiększenie resorpcji wapnia w kanalikach
nerkowych i mobilizację wapnia z kości, gdy podaż wapnia w diecie jest zbyt
mała w stosunku do potrzeb.
Niedobory
witaminy D określane są jako hipowitaminoza D lub awitaminoza D – zależnie od
stopnia niedoboru. Prowadzą one do powstania takich schorzeń jak:
W okresie dzieciństwa – krzywica, u osób dorosłych -
osteomalacja lub osteoporoza.
Osteoporoza
Badania
wskazują, że suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko upadków oraz częstość
złamań. Podawanie jej zdrowym mężczyznom i kobietom w wieku powyżej 64 lat w
ilości 700lU (17,5µg) i zapewnienie przynajmniej 500 mg wapnia dziennie,
zmniejszało w okresie 3 lat obserwacji ryzyko wystąpienia złamań innych niż
złamania kręgów kręgosłupa o 50%. W innym badaniu trwającym 5 lat podawano
mężczyznom i kobietom w wieku podeszłym 100 000 lU (2500 µg) witaminy D3
co 4 miesiące (równowartość dawki 830 lU/ dziennie), uzyskując zmniejszenie
częstości jakichkolwiek złamań o 30%. Stwierdzono również, że zapewnienie
odpowiedniej do potrzeb ilości witaminy D w diecie i z suplementów (ponad
500 lU – 12,5 µg na dzień) prowadziło do zmniejszenia ryzyka złamań kości
udowej u kobiet po menopauzie. Bischoff-Ferrari i wsp. Przeprowadzili
metaanalizę 12 badań dotyczących zapobiegania złamań kości innych niż złamań
kręgosłupa. Analiza objęła ponad 40000 dorosłych osób, w większości kobiet.
Badacze stwierdzili, że przyjmowanie suplementów witaminy D w ilości większej
niż 800 lU (20 µg) dziennie zmniejszało ryzyko złamań o 20%. Odpowiednio wysoka
suplementacja witaminą D wydaje się być konieczna, aby uzyskać mniejsze
stężenie parathormonu we krwi i zmniejszyć ryzyko złamań u osób w wieku
podeszłym, przy czym ważne jest jednoczesne zapewnienie odpowiedniej podaży
wapnia. Lips i wsp. Na podstawie dokonanego przeglądu prac dotyczących suplementacji witaminą D
stwierdzili, że jej podawanie wraz z wapniem było najbardziej efektywne u osób
starszych, u których przed interwencją stwierdzono niedobory witaminy D i zbyt
małą podaż wapnia.
Witamina D a
układ mięśniowy
Oddziaływanie
witaminy D na układ mięśniowy wynika z wpływu na jego prawidłowy rozwój, jak
również przekazywanie bodźców nerwowych do mięśni, co warunkuje utrzymanie
określonego ich napięcia. Niedobór prowadzi zatem do miopatii oraz zwiększonego
ryzyka upadków. Metaanaliza badań dotyczących tego zagadnienia wykazała, że
odpowiednio duża dawka witaminy D – 700-1000 lU (17,5µg – 25 µg) dziennie
zmniejszała ryzyko upadków.
Witamina D a podział komórek
Coraz
większą uwagę zwraca się na działanie witaminy D innej niż tylko związane z
homeostazą wapnia, co więcej receptory dla tej witaminy (VDR) stwierdzono w
ponad 38 różnych tkankach.
Witamina
D może regulować cykl komórkowy, stymulować różnicowanie się komórek, hamować
nadmierną ich proliferację, tym samym wpływając na zmniejszenie ryzyka
wystąpienia nowotworów między innymi raka trzustki, sutka, gruczołu krtani,
tarczycy, pęcherza moczowego, czerniaka, oraz niektórych białaczek. Prawidłowa
podaż witaminy D wydaje się zmniejszać ryzyko karcinogenezy we wszystkich
tkankach i narządach. Zatem Witamina D może być traktowana jako uniwersalny
czynnik przeciwnowotworowy.
Witamina D a układ odpornościowy
Witamina
D modyfikuje również aktywność układu immunologicznego (stymulowanie funkcji
makrofagów oraz oddziaływanie na funkcje komórek dendrytycznych i limfocytów
T). Zatem niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko zakażeń, jak również mieć
znaczenie w etiopatogenezie schorzeń autoimmunologicznych (np. cukrzycy typu I,
stwardnienia rozsianego, nieswoistym zapaleniu jelit, łuszczycy), nabytych
zespołów upośledzonej odporności oraz alergii.
Okazuje
się, że dzieci, u których stwierdza się niedobory witaminy D, częściej chorują
na zakażenia układu oddechowego, podobnie dorośli częściej chorują na
przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych. W badaniu japońskim
stwierdzono, że dzieci przyjmujące witaminę D rzadziej chorowały na grypę.
Witamina D a cukrzyca
Znaczenie witaminy D w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia
cukrzycy typu I potwierdzają chociażby badania fińskie. Obserwacji poddano
10000 dzieci. Podczas 30 letniej obserwacji okazało się, że osoby, które w
okresie niemowlęcym regularnie otrzymywały witaminę D miały około 90% mniejsze
ryzyko zachorowania na cukrzycę typu I niż te, które nie otrzymywały takiej
suplementacji. Zipitis i Akobeng w mataanalizie innych badań dotyczących tego
zagadnienia przeprowadzonych w Europie również stwierdzili, że witamina D może
zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I.
Witamina
D wpływa również na komórki beta wysp trzustkowych i wydzielanie przez nie
insuliny. Zatem jej niedobór może prowadzić do zaburzeń tolerancji glukozy i
mieć wpływ na przebieg cukrzycy typu II.
Witamina D a układ sercowo–naczyniowy
Z
kolei oddziaływanie witaminy D na układ krążenia wynika z wpływu na regulację
układu renina-angiotensyna, krzepliwość krwi i fibrynolizę oraz funkcję mięśnia
sercowego. Niedobory mogą prowadzić do nadciśnienia tętniczego, zwiększonego
ryzyka powstawania zakrzepów, niewydolności krążenia oraz choroby wieńcowej. W
badaniu The Health Professional Follow-Up Study zbadano poziom witaminy D we
krwi u blisko 50000 zdrowych mężczyzn, którzy byli następnie obserwowani przez
10 lat. Stwierdzono, że mężczyźni z niedoborem witaminy D mieli dwukrotnie
większe ryzyko zawału serca niż mężczyźni z prawidłowym poziomem tej witaminy
we krwi. Inne badania wskazują, że niskie stężenie witaminy D może być związane
m.in. z większym ryzykiem wystąpienia niewydolności serca, nagłej śmierci
sercowej, udaru czy innych schorzeń układu krążenia.
Witamina D w okresie ciąży i życia płodowego
Zwraca
się uwagę na znaczenie niedoborów witaminy D w powstawaniu bezpłodności i
przebiegu ciąży.
Komórki
ośrodkowego układu nerwowego również posiadają receptory dla witaminy D oraz
hydroksylazę odpowiedzialną za przemianę 25(OH) do 12,5(OH)2D.
Sugeruje się, że niedobory witaminy D w okresie życia płodowego mogą prowadzić
do wystąpienia zaburzeń rozwoju układu nerwowego oraz mogą przyczyniać się do
rozwoju niektórych chorób psychiatrycznych, a mianowicie schizofrenii i
depresji.
Witamina D a demencja i choroba Alzheimera
Witamina
D może zmniejszać ryzyko wystąpienia u osób starszych zaburzeń pamięci i
demencji. Badania naukowe wskazują na związek pomiędzy niskim stężeniem w
surowicy 25(OH)D a zaburzeniami funkcji poznawczych u osób starszych. W jednym
z badań stwierdzono związek pomiędzy niskim stężeniem 25(OH)D we krwi a
większym ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych u osób powyżej 64 roku życia
mieszkających w Anglii.
W
innym badaniu podobną zależność obserwowano u kobiet w wieku ponad 74 lat
mieszkających we Francji. W badaniu European Male Ageing Study, w którym
uczestniczyli mężczyźni w wieku 40-75 lat, stwierdzono gorsze wyniki w teście
oceniającym funkcje poznawcze u tych z niższym stężeniem witaminy D w surowicy.
Podobne wyniki uzyskano również badając Amerykanów po 64 roku życia, u których
deficyt witaminy D miał związek z pogorszeniem funkcji poznawczych. Z kolei w
innych badaniach obejmujących osoby starsze z mniejszym i większym stężeniem
witaminy D we krwi, że osoby z jej większą ilością we krwi miały lepsze wyniki
w testach oceniających pamięć i lepsze zachowanie funkcji poznawczych,
szczególnie dla funkcji wykonawczych. Z kolei badania osób chorujących na
chorobę Alzheimera wykazały, że wyższe stężenie witaminy D w surowicy było
związane z lepszymi wynikami testów oceniających funkcje poznawcze, a mniejsze
stężenie dodatkowo związane było z gorszym nastrojem u chorych.
Sugerowanych
jest kilka mechanizmów wyjaśniających, w jaki sposób niskie stężenie witaminy D
w surowicy może wpłynąć na zwiększenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych.
Niedobory witaminy D w surowicy może zwiększyć ryzyko takich schorzeń jak udar
mózgu, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, a schorzenia te z kolei mogą wpływać na
pogorszenie funkcji poznawczych. Ponadto receptory dla witaminy D występują
powszechnie w komórkach organizmu, włączając w to neurony i komórki glejowe.
Również w mózgu obecne są geny kodujące enzymy uczestniczące w przemianach
witaminy D. Witamina D może oddziaływać na komórki nerwowe poprzez jej
prawdopodobny wpływ na mechanizmy antyoksydacyjne, neurogenezę, homeostazę
wapnia w neuronach, ekspresję czynników neurotroficznych oraz detoksykację.
Witamina D jest też immunosupresorem i zmniejsza powstawanie
autoimmunologicznych uszkodzeń układu nerwowego. U osób z chorobą Alzheimera
witamina D może również wpływać na oczyszczanie się tkanki mózgowej z
β-amyloidu, który jest gromadzony u osób chorych, prowadząc do amyloidozy
układu nerwowego.
Źródła pokarmowe
W
żywności witamina D występuje w niewielkich ilościach, głównie w produktach
zwierzęcych. Szczególnie bogate są w nie oleje z wątroby ryb (tran), jednak
jest to wyjątek w śród produktów spożywczych. Spore ilości zawierają ryby
morskie, niewielkie ilości znajdują się w produktach zwierzęcych (mięso,
podroby i przetwory mleczne). Produkty roślinne raczej nie zawierają witaminy D
(śladowe ilości w produktach zbożowych i olejach roślinnych oraz niektórych
gatunkach grzybów) (tabela 1)
Tabela 1
Zawartość witaminy D w wybranych
produktach
>400 IU (10 µg) witaminy D/100g
|
Oleje rybie, łosoś, sardynka,
śledź, pikling, węgorz
|
200-400 IU (5-10 µg)witaminy D/100g
|
Halibut, karp ,makrela, margaryny
|
40-200 IU (1-5 µg)witaminy D/100g
|
Jaja całe, żółtko jaj kurzych, wątroba
wieprzowa, nerki wieprzowe, gęś, kaczka, kura, dorsz, pieczarki
|
<40 IU (1 µg)witaminy D/100g
|
Mleko krowie, mleko kozie, mleko w
proszku, mleko zagęszczone, śmietana, jogurt, kefir, sery podpuszczkowe, sery
twarogowe, lody mleczne, mięso, podroby, mięso drobiowe, królik, wędliny,
flądra, mintaj, morszczuk, szczupak, masło
|
W sytuacji, gdy niemożliwe jest zapewnienie odpowiedniej
ekspozycji na promieniowanie słoneczne o odpowiedniej długości, właściwie
niemożliwe staje się zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy D ze źródeł
pokarmowych. Dlatego niezbędna staje się uzupełniająca suplementacja witaminy
D, zwłaszcza wśród osób mieszkających powyżej 33 stopnia szerokości
geograficznej i większość czasu spędzających w pomieszczeniach zamkniętych. Dodatkowo
czynnikami ryzyka wystąpienia niedoboru tej witaminy są: wiek (wcześniactwo,
wiek podeszły), nadwaga lub otyłość, choroby nerek i wątroby.
Normy żywienia i rekomendacje
Normy
polskie opracowane przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
ustalone są na podstawie krajowych badań jak również najnowszych norm krajów
Europy Zachodniej, Ameryki Północnej oraz WHO i FAO. Ustalono je na poziomie średniego
zapotrzebowania w grupie (EAR – Esti,ated Average Requiremont – pokrywają
zapotrzebowanie ok. 50% zdrowych, prawidłowo odżywionych osób w chodzących w
skład grupy) i zalecanego spożycia (RDA – Recommended Dietary Allowances –
pokrywają zapotrzebowanie ok 97,5% zdrowych, prawidłowo odżywionych osób
wchodzących w skład grupy). Jeśli nie można było ustalić norm EAR i RDA, to
wyznaczono je na poziomie spożycia (AI – Adequate Intake – uznane na podstawie
badań eksperymentalnych lub obserwacji przeciętnego spożycia żywności przez
osoby zdrowe i prawidłowo odżywione za wystarczające dla prawie wszystkich osób
zdrowych i prawidłowo odżywionych wchodzących w skład grupy).
Jeszcze
w 2008 roku w polskich normach żywienia człowieka zalecano (zgodnie z
rekomendacjami FAO/WHO) dobową podaż witaminy D na poziomie wystarczającego
spożycia (AI) dla niemowląt, dzieci i młodzieży oraz dorosłych do 50 roku życia
w ilości 200 IU (15 µg) dziennie, dla osób pomiędzy 51 a 55 rokiem życia w
ilości 400 IU (10 µg) dziennie, a dla osób starszych w ilości 600 IU (15 µg)
dziennie.
W
polskich zaleceniach dotyczących profilaktyki niedoborów witaminy D z 2009 roku
zaleca się rozpoczęcie suplementacji witaminą D u noworodków od pierwszego dnia
życia. Niemowlęta karmione piersią, jak i karmione mlekiem modyfikowanym
powinny otrzymywać dziennie 400 IU (10 µg) witaminy D. Jednak w przypadku
niemowląt karmionych wyłącznie piersią konieczne jest dostarczenie całej ilości
tej witaminy z suplementacji, natomiast w przypadku dzieci karmionych mlekiem
modyfikowanym należy uwzględnić ilość witaminy D dostarczanej z mlekiem
modyfikowanym, a jeśli ilość ta jest mniejsza niż 400 IU (10 µg) dziennie,
uzupełnić dietę suplementacją. Jednocześnie nie uwzględnia się ilości witaminy
D dostarczanej z pokarmem kobiecym, ze względu na jej bardzo małe stężenie. U
dzieci i młodzieży od 1 do 18 roku życia zalecana jest podaż 400 IU (10 µg)
witaminy D na dobę w okresie od października do marca, a także w okresie
letnim, jeśli nie jest zapewniona wystarczająca synteza skórna witaminy D.
Eksperci zalecają, by u dzieci z nadwagą lub otyłością rozważyć zwiększenie
dawki do 800-1000 IU (20 µg -25 µg) dziennie. U osób dorosłych podaż witaminy D
z żywności i suplementów diety powinna wynosić 800-1000 IU (20 µg -25 µg)
dziennie w okresie od października do marca, a także miesiącach letnich, jeśli
nie jest zapewniona wystarczająca synteza skórna. U osób po 65 roku życia zaleca
się suplementację witaminą D przez cały rok. Zespól Ekspertów zaznacza również,
że bardzo istotne jest zapewnienie prawidłowych zasobów witaminy D przed
planowaną ciążą. Zalecają suplementację witaminą D od II trymestru ciąży w
ilości 800-1000 IU (20 µg -25 µg) dziennie, o ile nie jest zapewniona
odpowiednia jej podaż w diecie i syntezie skórnej.
W
2010 roku Instytute of Medicine (USA) zarekomendował nowe normy na witaminę D
na poziomie wystarczającego spożycia (AI) da niemowląt do 1 roku życia 400 IU
(10 µg) oraz na poziomie średniego zapotrzebowania (EAR) i na poziomie
zalecanego dziennego spożycia (RDA) dla dzieci powyżej 1 roku życia i dla osób
dorosłych. Wynoszą one dla osób od 1 do 70 roku życia oraz kobiet ciężarnych i
karmiących na poziomie EAR 400 IU (10 µg) i RDA 800 (20 µg). Normy te znalazły
się „W normach żywienia dla ludności polskiej - nowelizacja” pod redakcją prof.
M. Jarosza opublikowanych w 2012 roku.
W
2011 roku ukazały się wytyczne The Endocrine Society dotyczące oceny, terapii i
prewencji niedoborów witaminy D. Zaleca się w nich, aby diagnozując jej
niedobory wykonywać oznaczenia stężenia witaminy D we krwi u osób z grupy
dużego ryzyka. Należą tu osoby, u których stwierdzono krzywicę, osteomalację
lub osteoporozę, osoby z przewlekłą chorobą nerek i niewydolnością wątroby,
mające zaburzenia wchłaniania (celiakia, choroba Crohna, colitis ulcerosa, po
operacjach bariatrycznych, po radioterapii w obrębie układu pokarmowego), osoby
z nadczynnością tarczycy, stosujące niektóre leki (stosowane w leczeniu AIDS,
glikokortykosteroidy, przeciwgrzybicze, przeciwpadaczkowe, cholestyramina),
kobiety ciężarne i karmiące, osoby starsze, u których wystąpiły złamania
niskoenergetyczne i u których w wywiadzie stwierdza się wystąpienie upadków,
osoby otyłe. Stężenie poniżej 20 ng/ml w surowicy 25(OH)D określa się jako
niedobór (hipowitaminoza), natomiast stężenie w przedziale 21-29 ng/ml jako
niewystarczającą ilość. Stężenie 25(OH)D we krwi powyżej 20 ng/ml jest
wystarczające dla zapobiegania wystąpienia krzywicy i osteomalacji, natomiast
dla zapewniania optymalnego działania witaminy D na metabolizm wapnia, kości i
mięśni stężenie 25(OH)D powinno być większe od 30 ng/ml. Eksperci zaznaczają,
że wiele badań epidemiologicznych, sugeruje, że takie stężenie we krwi może
mieć dodatkowe korzyści zdrowotne, a mianowicie wpływać na zmniejszenie ryzyka
wystąpienia: nowotworów, chorób autoimmunologicznych, chorób układu
sercowo-naczyniowego, chorób zakaźnych, cukrzycy typu II. Oznaczenie 1,25(OH)2D
rezerwuje się do diagnostyki i monitorowania wybranych przypadków (osoby z
wrodzonym defektem metabolizmu witaminy D).
Wytyczne
The Endocrine Society z 2011 roku dotyczące zapotrzebowania witaminy D są
następujące:
v niemowlęta potrzebują nie mniej niż 400 IU (10 µg) dziennie, natomiast
dzieci w wieku 1-18 lat nie mniej niż 600 IU (15 µg) dziennie. Aby uzyskać stabilne
stężenie 25(OH)D we krwi ponad 30 ng/ml należy dostarczyć co najmniej 1000 IU
(25 µg) dziennie. Jednocześnie najwyższy tolerowany poziom spożycia (UL – Upper
Level) wynosi dla niemowląt 2000 IU (50 µg), a dla dzieci i młodzieży w wieku
1-18 lat 4000 IU (100 µg) na dzień;
v dorośli w wieku 18-50 lat potrzebują nie mniej niż 600 IU (15 µg)
dziennie, a w wieku powyżej 50 lat – 600-80 IU (15-20 µg). Ze względu na to, że
nie wiadomo, czy takie dawki są wystarczające dla uzyskania wszystkich
potencjalnych pozakostnych korzyści zdrowotnych, osobom po 65 roku życia zaleca
się 800 IU (20 µg) dziennie, aby zmniejszyć ryzyko upadków i złamań. Aby
uzyskać stabilne stężenie ponad 30 ng/ml 25(OH)D we krwi, konieczne może być
jej przyjmowanie w ilości 1500-2000 IU (37,5-) dziennie. UL dla tej Grupy wiekowej
wynosi 10000 IU (250 µg) na dzień
v kobiety ciężarne i karmiące potrzebują nie mniej niż 600 IU (15 µg)
dziennie. Aby uzyskać stabilne stężenie 30 ng/ml 25(OH)D we krwi konieczne może
być jej przyjmowanie w ilości 1500-2000 IU (37,5-50 50 µg) dziennie. Ul dla
kobiet ciężarnych i karmiących wynosi 10000 IU (250 µg) na dzień.
Eksperci zaznaczają, że dawka
witaminy D powinna być co najmniej dwu- lub trzykrotnie większa niż zalecana
w ich grupach wiekowych dla osób otyłych lub leczonych lekami
przeciwpadaczkowymi, glikokortykoidami, lekami stosowanymi w leczeniu AIDS,
lekami przeciwgrzybicznymi (kstokonazol).
Stężenie witaminy D w surowicy
(Norman i Henry, 2012)
Stężenie 25(OH)D w surowicy
|
Deskryptor stanu odżywienia
|
|
ng/ml
|
nmol/l
|
|
<5
|
<12
|
Ciężki niedobór witaminy D
|
5-10
|
12-25
|
Niedobór witaminy D
|
10-20
|
25-50
|
Nieprawidłowy poziom witaminy D
|
20-30
|
50-75
|
Graniczny poziom witaminy D
(hipowitaminoza)
|
30-60
|
75-150
|
Stężenie zalecane witaminy D
|
>150
|
>375
|
Ryzyko wystąpienia działań toksycznych
|
Powyższe informacje mają jedynie
charakter informacyjny i zostały opracowane na podstawie dostępnych publikacji
naukowych. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z
lekarzem.
Tekst pochodzi z NUTRITION & HEALTH
Autorem jest:
Dr hab. Dariusz Włodarek lekarz medycyny,
żywieniowiec, dietetyk.
[1] Jedna dawka rumieniowa to najmniejsza dawka promieniowania, która po
24 godzinach wywołuje wyraźny rumień naświetlonej skóry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz