Prawodawstwo
Unii Europejskiej definiuje dodatki jako ,,każdą substancję, która w normalnych
warunkach ani nie jest spożywana sama jako żywność, ani nie jest stosowana jako
charakterystyczny składnik żywności, bez względu na swoją ewentualną wartość
odżywczą, której celowe dodanie, ze względów technologicznych, do żywności w
trakcie jej produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania,
przewozu lub przechowywania powoduje, lub można spodziewać się zasadnie, że
powoduje, iż substancja ta lub jej produkty pochodne stają się bezpośrednio lub
pośrednio składnikiem tej żywności”.
Zgodnie z
normami dodatki do żywności zawarte w produktach spożywczych nie powinny być
szkodliwe. Jednak w rzeczywistości, jeśli producenci stosują ich w nadmiarze
oraz gdy są konsumowane w wysokich ilościach, mogą wywoływać poważne problemy
zdrowotne.
Do najbardziej
szkodliwych dodatków do żywności można zaliczyć:
Nazwa
|
Występowanie
|
Dziełania
niepożądane
|
aspartam (E951)
|
coca cola,
jogurty, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, produkty typu "light",
słodziki
|
- silnie
rakotwórczy,
- może doprowadzić
do epilepsji, choroby Parkinsona, cukrzycy, chłoniaka, zaników pamięci,
-
nadpobudliwość,
- bóle głowy
i migreny,
- bezsenność,
- uczucie
niepokoju
|
glutaminian sodu (E621)
|
mieszanki
ziołowe, przyprawy do mięsa, sól ziołowa, i czosnkowa, zupy w proszku,
sosy w proszku i gotowe słoiki, keczup
|
- osłabienie
,
- bezsenność,
- depresja,
- pogorszenie
wzroku,
- nudności,
- zawroty
głowy,
- palpitacje
serca,
-
nadpobudliwość,
- zaburzenia
hormonalne,
- sprzyja
rozwojowi otyłości
|
erytrozyna (E127)
|
konserwowane
wiśnie, czereśnie, koktajle owocowe, herbatniki, ciasto biszkoptowe,
lukrowane wiśnie, osłonki na kiełbasy
|
- wysypka,
- bóle
brzucha;
- może
powodować uczulenie na światło, astmę, nadpobudliwość,
- rakotwórczy;
- działa
niekorzystnie na wątrobę, serce, tarczycę, płodność, żołądek,
- powoduje
dekoncentrację i trudności w nauce u dzieci
|
benzoesan sodu (E211)
|
żywność
przetworzona: gotowe zupy, sosy, dipy, konserwy, przetwory owocowe i
warzywne, napoje gazowane
|
- rakotwórczy,
- może
wywoływać astmę, pokrzywkę,
- podrażnienia
żołądka i nasilenie objawów bólowych żołądka,
- alergie
- w połączeniu
z witaminą C tworzy benzen – związek rakotwórczy
|
guma arabska (E414)
|
wyroby
cukiernicze (zwłaszcza kakaowe i czekoladowe), galaretki i polewy, guma do
żucia, napoje bezalkoholowe, piwo, żywność bezglutenowa oparta na zbożach,
żywność dla niemowląt
|
- może
przyczyniać się do wystąpienia wysypki, pokrzywki i kataru siennego,
- może
nasilić objawy astmy,
- wzdęcia
|
sacharyna (E954)
|
słodziki,
napoje, produkty dla diabetyków
|
- może podrażniać przewód pokarmowy
- może zwiększać ryzyko rozwoju raka
|
kwas fosforowy (E338)
|
coca cola,
napoje energetyzujące, konserwy, sery i wędliny pakowane próżniowo
|
-
odmineralizowuje kości i zęby – ogranicza wchłanianie
wapnia, magnezu i żelaza
|
błękit pantotenowy (E131)
|
gazowane
napoje, lody, galaretki
|
-
działa
rakotwórczo,
-
nasila
objawy astmy,
-
przyczynia się do powstania reakcji zapalnych
|
zieleń (S) brylantowa (E142)
|
sosy,
galaretki, lody, ciasta w proszku
|
- może
wywoływać objawy alergii i anemii,
- astma,
-
nadpobudliwość ,
- bezsenność
|
kwas sorbowy (E200)
|
wyroby cukiernicze,
lemoniada, sery, chleb żytni, ciastka i pieczywo, pizza, skorupiaki, sok
cytrynowy, wino, alkoholowy napój jabłkowy , zupy
|
- alergie lub
pseudo-alergiczne reakcje (rumień, kontaktowe podrażnienia skóry),
- astma,
- problemy
behawioralne
|
siarczyn sodu (E221)
|
polepszacz do chleba
|
- może
obniżać zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia,
- wzmaga
symptomy kaca,
- wzmaga
objawy alergii i astmy
|
azotyn potasu (E249)
|
peklowane,
wędzone wędliny, przetwory rybne
|
- może
wywołać astmę,
- zapalenie
nerek,
- bóle i
zawroty głowy,
- rakotwórczy
- problemy
behawioralne
|
tartrazyna (E 102)
|
w napojach
gazowanych o smaku pomarańczowym, w produktach instant, słodyczach,
konserwach, sosach, sztucznym miodzie i musztardzie
|
- może powodować
reakcje astmatyczne u alergików;
- w
połączeniu z benzoesanami może wywoływać nadpobudliwość u dzieci
|
diacetyl
|
stosowany do
aromatyzowania pieczywa, margaryn, popcornu (ma maślany smak i zapach)
|
- może sprzyjać
rozwojowi choroby Alzheimera,
- powoduje choroby
płuc
|
czerwień
Allura (E129)
|
żelki,
ciastka, galaretki, słodkie napoje i płatki zbożowe
|
- wymioty,
- krwawienia
z przewodu pokarmowego,
- uszkodzenia
nerek,
- alergie,
- nadpobudliwość
u dzieci
|
karagen
(E407)
|
jako
zagęstnik - w konserwach, wędlinach, w mleku w proszku, w dżemach,
galaretkach
|
- zmiany
złośliwe żołądka i jelit
- owrzodzenia
w przewodzie pokarmowym,
- zmniejsza
wchłanianie składników mineralnych,
- działanie
przeczyszczające
|
Jak
wynika z powyższego zestawienia, dodatki do żywności obecne w codziennym
pożywieniu wpływają niekorzystnie na zdrowie, samopoczucie i zachowanie. Aby
się ustrzec tych substancji, należy dokładnie czytać etykiety oraz spożywać jak
najmniej produktów wysoko przetworzonych i zastępować je produktami naturalnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz