niedziela, 3 kwietnia 2016


Jak uzyskać najlepsze właściwości prozdrowotne jajek? Jak pokazują badania, wystarczy, że połączysz je z warzywami (najlepiej surowymi) np. dodając je do sałatki. Jajka wydobywają wartości odżywcze z warzyw. Dzieje się tak dlatego, iż dzięki jajkom z warzyw uwalniają się większe ilości karotenoidów i antyoksydantów niezbędnych do utrzymania zdrowia.

Badacze z Uniwersytetu Purdue potwierdzają, że większą ilość jajek z warzywami spożywasz, tym więcej karotenoidów trafia do twojego organizmu.
Osoby, które zjadają np. jajecznicę z 3 jaj z warzywami, dostarczają sobie 4 razy więcej karotenoidów w porównaniu z innymi, które stronią od tego produktu. W badaniu uczestniczyło 16 młodych ochotników, którzy zostali podzieleni na 3 grupy: pierwsza z nich jadła samą sałatę, druga – sałatę z jajecznicą, a ostatnia – sałatę z jajkiem na twardo.

 Źródło: FASEB J, 2015; 29 Suppl 604.1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz