O ile coraz więcej mówi się o witaminach z grupy B, to znaczenie jednej z nich – B3 (nazywanej również witaminą PP lub niacyną) – nie jest do końca doceniane. Nie do końca możesz być świadomy tego, że jej niedobory mają niekorzystny wpływ na twoje zdrowie i samopoczucie. W przypadku jej braku mogą wystąpić schorzenia i dolegliwości wspomniane na wstępie i wiele innych.
Witamina B3 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a jej nadwyżki są wydalane z moczem. Co oznacza, że twój organizm nie jest w stanie jej magazynować. Musisz stale ją uzupełniać, najlepiej wraz z pokarmem lub w postaci suplementów. Aby utrzymać jej stały poziom we krwi, zalecane jest dostarczać ją w małych porcjach częściej niż w większych rzadko.
Co istotne, witamina ta jest odporna na działanie wysokich temperatur.
Ta niewielka molekuła bierze udział aż w ponad 300 reakcjach biochemicznych w naszym ustroju, zatem nic dziwnego, że możesz mieć problemy zdrowotne, gdy jej masz za mało. Ponadto ze wszystkich witamin z grupy B to właśnie niacyny ilościowo potrzebujesz najwięcej.
Systematyczne spożywanie używek (kawa, alkohol) oraz „pustych” węglowodanów (szczególnie cukru i białej mąki) przyczynia się do szybkiego pustoszenia zasobów niacyny w ustroju. Natomiast jeśli zaś masz przez dłuższy czas niedobór niacyny, to prowadzi to schorzenia określanego jako pelagra.
Witamina PP rozszerza naczynia krwionośne, co u osób z wąskimi żyłami może złagodzić dolegliwości krążeniowe. Ponadto może pomagać cierpiącym na bóle migrenowe, pod warunkiem że usunie się produkty blokujące jej przyswajanie, w tym cukier.
Znana jest również jako "witamina uszczęśliwiająca nerwy", gdyż oddziałuje pozytywnie na system nerwowy i stan psychiczny człowieka. Rzeczywiście koi ona nerwy, ułatwia sen, zapewnia spokój psychiczny. Znalazła też zastosowanie j w leczeniu zaburzeń psychicznych, a szczególnie schizofrenii. Niedobór witaminy B3 często jest bowiem uznawany jako stan schizofreniczny.
Niacyna reguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza zatem ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Hamuje ilość "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów (molekuł tłuszczu), a podnosi poziom "dobrego" cholesterolu (HDL). Według badań obniża ona poziom cholesterolu o 22%, a tłuszczu aż o 52%.
Witamina B3 uczestniczy w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, które w przemianach metabolicznych mają na celu uwalnianie energii; bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi oraz hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków.
Gdzie możesz znaleźć niacynę?
• drożdże piwne - 35,5 mg/100g
• orzechy ziemne - 24,2 mg/100g
• otręby pszenne - 21 mg/100g
• rośliny strączkowe,
• sery,
• masło orzechowe i orzechy,
• odtłuszczone mleko,
• suszone brzoskwinie - 8,2 mg/100g
• pełne ziarno zbóż - 5,2 mg/100g
• migdały - 4,7 mg/100g
• kasza gryczana - 4,0 mg/100g
• soja - 2,9 mg/100g
• grzyby
• pomidory - 1,4 mg/100g.
Pamiętaj o tym, że nadmierne spożywanie cukru (w tym miodu), słodyczy, wyrobów z białej mąki lub napojów słodzonych prowadzi do utraty niacyny i poważnych jej niedoborów w organizmie.
Jej wchłanialność mogą pogorszyć: sulfonamidy, alkohol, tabletki nasenne, estrogen, antybiotyki, środki antykoncepcyjne, kawa, herbata, cukier, azotan sodu.
Na polepszenie wchłaniania witaminy PP mają pozytywny wpływ: kompleks witamin B, witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina C, fosfor, chrom.
Skutki niedoboru witaminy B3
• ogólne osłabienie,
• bezsenność,
• bóle głowy,
• trudności z pamięcią,
• zaburzenia w działaniu układu nerwowego: agresywne zachowanie, wybuchy złości, niepokój, depresje, nadmierna aktywność (ADHD dzieci żyjących na słodyczach),
• zaburzenia procesu oddychania komórkowego,
• pogorszenie stanu skóry,
• choroby skórne,
• owrzodzenie warg i ust,
• przebarwienia (plamy) na skórze,
• pelagra – tzw. rumień lombardzki, objawiająca się zapaleniem skóry oraz zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego,
• zwiększona wrażliwość skóry na światło słoneczne,
• drożdżyce.
• bezsenność,
• bóle głowy,
• trudności z pamięcią,
• zaburzenia w działaniu układu nerwowego: agresywne zachowanie, wybuchy złości, niepokój, depresje, nadmierna aktywność (ADHD dzieci żyjących na słodyczach),
• zaburzenia procesu oddychania komórkowego,
• pogorszenie stanu skóry,
• choroby skórne,
• owrzodzenie warg i ust,
• przebarwienia (plamy) na skórze,
• pelagra – tzw. rumień lombardzki, objawiająca się zapaleniem skóry oraz zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego,
• zwiększona wrażliwość skóry na światło słoneczne,
• drożdżyce.
Zastosowania profilaktyczne
Niacyna znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce takich problemów zdrowotnych jak:
• bóle menstruacyjne
• nieregularne menstruacje
• problemy skórne
• bóle migrenowe
• problemy z krążeniem
• wysokie ciśnienie krwionośne
• zawroty głowy w syndromie Meniera
• zajady
• wysoki poziom cholesterolu
• szum w uszach
• niektóre rodzaje cukrzycy
• świszczący oddech w astmie.
• bóle menstruacyjne
• nieregularne menstruacje
• problemy skórne
• bóle migrenowe
• problemy z krążeniem
• wysokie ciśnienie krwionośne
• zawroty głowy w syndromie Meniera
• zajady
• wysoki poziom cholesterolu
• szum w uszach
• niektóre rodzaje cukrzycy
• świszczący oddech w astmie.
Źródło: http://www.akademiawitalnosci.pl/10-najpotezniejszych-protokolow-witaminowych-cz-7-niacynowy-protokol-doktora-abrama-hoffera/#more-5930
http://ajurweda.blogspot.lu/2015/03/witamina-b3-niacyna-zdrowie-i-uroda.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz