Czy powyższy slogan jest nam równie dobrze znany jak ten, który pojawiał się w reklamach radiowych i telewizyjnych: "Pij mleko, będziesz wielki!"?
Który z nich jest prawdziwy, skoro od lat jesteśmy utwierdzani w przekonaniu, że głównym źródłem wapnia jest właśnie mleko?
Warto więc zadać sobie pytanie, skąd zwierzęta czerpią wapń? Otóż zwierzęta roślinożerne dostarczają go sobie z roślin. Nasuwa się więc wniosek, że zielone rośliny zawierają wystarczające ilości wapnia, które mogą pokryć również nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Czy mleko jest zdrowe?
– kazeina
Mleko powoduje
w organizmie ludzkim powstawanie największej ilości śluzu. Odpowiedzialna
za jego produkcję jest kazeina, która w mleku krowim przewyższa
trzykrotnie jej poziom w porównaniu z mlekiem ludzkim. Kazeina jest
składnikiem mleka odpowiedzialnym za tworzenie rogów i kopyt
u młodych zwierząt. Wytwarza się z niej się bardzo mocny klej.
Z badań wynika, że mamy problem z jej trawieniem i jedynie co 12
osoba może z tym poradzić.Osoby pijące dużo mleka miewają często katar, przeziębienia, zapalenia zatok i zapalenie ucha. W przypadku dzieci wystarczy ograniczyć lub wyeliminować mleko i jego produkty, by zniknęły kłopoty z uporczywym katarem czy chronicznym zapaleniem ucha.
– pasteryzacja
Proces
pasteryzacji powoduje utratę wielu cennych witamin oraz enzymów. Najgorszym
wariantem jest mleko UHT, które podgrzewane jest do temperatury 140 stopni,
a potem gwałtownie schładzane. Z takiego mleka nie jesteśmy
w stanie zrobić jogurtu domowym sposobem. W rezultacie powstaje
wyjałowiony produkt, który odbija się niekorzystnie na naszym zdrowiu.
– zakwaszenie organizmu
Spożywanie
nadmiaru mleka i jego produktów prowadzi do zakwaszenia organizmu
(acidoza), a tym samym do zaburzeń w przyswajaniu wapnia, które to
w konsekwencji wywołuje osteoporozę. Stosowanie produktów kwasotwórczych
w diecie powoduje, że organizm zaczyna wykorzystywać zasoby wapnia
zgromadzone w kościach i zębach, by zneutralizować wysokie
zakwaszenie. Wprowadzenie właściwej diety oraz rezygnacja lub ograniczenie
produktów kwasotwórczych (produkty mleczne, nadmiar mięsa, słodycze) przyczyni
się do wyrównania poziomu wapnia.
Opinie specjalistów
Doktor Eugeniusz
Zbigniew Siwik, autorytet w dziedzinie ginekologii i położnictwa,
dietetyk z zamiłowania, tak przedstawia swoją opinię:
"– Medycyna
bierze dziś udział w jednym z największych oszustw ostatniego
stulecia – twierdzi. – Jest na usługach koncernów, którym nie zależy na zdrowiu
dzieci, tylko na pieniądzach. Lekarze nabrali wody w usta, bo tak jest
bezpieczniej.
– Mleko, wbrew
powszechnemu mniemaniu, nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. Zawarte w nim
białko wypłukuje wapń z organizmu. Mleko krowie to najlepszy przepis na
wózek inwalidzki – grozi".
Jego zdaniem zawarte
w mleku składniki przyczyniają się do uszkodzenia wielu narządów
wewnętrznych człowieka, do zmian w układzie naczyniowym, sercowym i kostnym.
Ciekawą
spostrzeżenie przedstawia również Annemarie Colbin w swojej książce
"Osteoporoza":
"Jeśli
wierzymy, że mleko to źródło wapnia chroniącego przed osteoporozą (osłabieniem
kości), musimy pamiętać, że osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona
w regionach świata o wysokim spożyciu mleka, np. w Europie
Północnej, Kanadzie i USA".
Alternatywa
W celu zastąpienia
mleka krowiego można wykorzystać mleko kozie, które swoim składem zbliżone jest
do mleka, jakim karmione są piersią niemowlaki. Należy unikać mleka
pasteryzowanego, jedynie podgrzane tylko do temperatury 37° C, aby nie stracić cennych
enzymów. Idealnie byłoby pić kozie mleko zaraz po wydojeniu; można je też przechowywać
w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 dni.
Dla dzieci
najlepszym mlekiem jest mleko matki, a po nim – surowe mleko kozy. Dlatego
też dzieci, które nie tolerują mleka krowiego, gdy spożywają mleko kozie, nie
wykazują reakcji alergicznych.Jako ciekawostkę dodajmy, że sok z marchwi posiada tyle samo wody co mleko krowie. Poza tym jest jednym z najlepszych środków oczyszczających organizm ze śluzu, nie wspominając już o innych jego zaletach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz