środa, 15 sierpnia 2012

N-Acetyl Cysteina (NAC)


N-Acetyl Cysteina (NAC)

          N-Acetyl Cysteina jest specyficzną formą aminokwasu siarkowego cysteiny, która występuje powszechnie w naszym organizmie i w białkach pokarmowych.
Cysteina wchodzi w skład ludzkich białek strukturalnych, w tym mięśni szkieletowych. Oprócz funkcji budulcowych wykazuje także właściwości antyoksydacyjne. Charakteryzuje się dużymi zdolnościami oczyszczania organizmu z toksyn i wolnych rodników.
         Fenomenalne właściwości prozdrowotne NAC związane z potencjałem antyoksydacyjnym i aktywacją produkcji naturalnego glutationu sprawiły, że związek ten zyskał niebywałą aprobatę środowisk naukowych jako jeden z najskuteczniejszych sposobów ochrony organizmu przed wieloma schorzeniami m.in. wywoływanymi przez bakterie, wirusy i toksyny, ale także schorzeniami cywilizacyjnymi jak zaburzenia kardiologiczne, następstwa niehigienicznego trybu życia i przewlekłego stresu.
         W wyniku przeprowadzonych ponad 200 poważnych badań naukowych zostało udowodnione, że NAC: 

  1. podnosi odporność organizmu na infekcje wirusowe, grzybicze i bakteryjne, skracając czas przebiegu niektórych chorób oraz łagodząc ich skutki i następstwa,
  2. jest skuteczny w leczeniu i zapobieganiu przeziębień, grypy, czy anginy,
  3. łagodzi nieprzyjemne dolegliwości utrudnionego oddechu w czasie infekcji górnych dróg oddechowych i innych chorób przebiegających ze zwiększonym wydzielaniem i gromadzeniem się wydzieliny śluzowej – NAC upłynnia wydzielinę i ułatwia jej odksztuszanie umożliwiając swobodny oddech,
  4. zmniejsza uszkodzenia wątroby spowodowane używaniem leków, wystawieniem organizmu na toksyny, używaniem doustnych sterydów anabolicznych czy alkoholu,
  5. pomaga odbudować komórki wątrobowe, usprawnia ich funkcje, zapobiega nadmiernym uszkodzeniom i następstwom spowodowanym niewłaściwym działaniem tego narządu,
  6. zmniejsza toksyczny wpływ leków, alkoholu i substancji zawartych w tytoniu na układ krążenia,
  7. redukuje toksyczne właściwości metali ciężkich przyśpieszając ich eliminację z organizmu,
  8. posiada zdolność zmniejszania poziomu „złego cholesterolu” poprawiając ogólny profil lipidowy – normalizuje poziom trójglicerydów uznawanych za jedna z przyczyn chorób metabolicznych jak cukrzyca,
  9. jest potężną substancją antymutagenną – zapobiega mutacjom genetycznym chroniąc nasz organizm przed niektórymi formami nowotworów,
  10. zmniejsza przebieg erozji elementów stawowych, chrząstek i więzadeł, jakie zachodzą naturalnie wraz z wiekiem,
  11. zapobiega skutkom i następstwom wielu niekorzystnych zmian związanych ze starzeniem się organizmu,
  12. wspomaga wysiłek sportowy, zwiększa wytrzymałość, wydolność i podatność na przedwczesne przemęczenie,
  13. przyspiesza odbudowie białek ustrojowych działając anabolicznie na tkankę mięśniową,
  14. wspomaga przyrost masy mięśniowej spowodowany ekstremalnym treningiem,
  15. przyspiesza regenerację, zmniejsza obolałość mięśni po ciężkich ćwiczeniach siłowych,
  16. usprawnia wytwarzanie i magazynowanie energii użytecznej biologicznie,
  17. redukuje negatywne skutki stresu oksydacyjnego związanego z wysoką aktywnością psychofizyczną, ekstremalnym obciążeniem treningami lub pracą,
  18. wykazuje właściwości rozrzedzania wydzieliny dróg oddechowych, przez co ułatwia odksztuszanie, wentylacje płuc, wymianę gazową (Warto wspomnieć, że jest to jedna z najpowszechniej znanych i docenianych przez medyków właściwości NAC, dla której preparat ten stosuje się powszechnie w przeziębieniach i schorzeniach skojarzonych z nadmiarem zbyt gęstej wydzieliny w drogach oddechowych.),
  19. może okazać się potencjalnym suplementem spowalniającym starzenie sie organizmu, pozwalającym na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej oraz masy i siły mięśniowej pomimo upływu lat.
         Suplementy diety, odżywki i różnego rodzaju preparaty wspomagające są dzisiaj dla większości sportowców czymś zupełnie normalnym. Stosują je już nie tylko wyczynowcy, zawodowcy, ale i osoby ćwiczące amatorsko. Suplementy diety umożliwiają intensywniejsze i wydajne treningi, szybszą regenerację, przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej, osiągnięcie wyższego poziomu siły czy wytrzymałości.

Wszystkie te procesy polegają w szczególności na kontroli produkcji energii, hormonów i procesów anabolicznych na poziomie molekularnym. Wszystkie te procesy związane są z aktywnością NAC i produkowanego za jej sprawą GLUTATIONU*. 

* następny wpis będzie poświęcony glutationowi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz