piątek, 27 lutego 2015

Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności powszechnie stosowane w gospodarstwie domowym

Prawodawstwo Unii Europejskiej definiuje dodatki jako ,,każdą substancję, która w normalnych warunkach ani nie jest spożywana sama jako żywność, ani nie jest stosowana jako charakterystyczny składnik żywności, bez względu na swoją ewentualną wartość odżywczą, której celowe dodanie, ze względów technologicznych, do żywności w trakcie jej produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, przewozu lub przechowywania powoduje, lub można spodziewać się zasadnie, że powoduje, iż substancja ta lub jej produkty pochodne stają się bezpośrednio lub pośrednio składnikiem tej żywności”.
Zgodnie z normami dodatki do żywności zawarte w produktach spożywczych nie powinny być szkodliwe. Jednak w rzeczywistości, jeśli producenci stosują ich w nadmiarze oraz gdy są konsumowane w wysokich ilościach, mogą wywoływać poważne problemy zdrowotne.


Do najbardziej szkodliwych dodatków do żywności można zaliczyć:

Nazwa
Występowanie
Dziełania niepożądane
aspartam (E951)
coca cola, jogurty, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, produkty typu "light", słodziki
- silnie rakotwórczy,
- może doprowadzić do epilepsji, choroby Parkinsona, cukrzycy, chłoniaka, zaników pamięci,
- nadpobudliwość,
- bóle głowy i migreny,
- bezsenność,
- uczucie niepokoju
glutaminian sodu (E621)

mieszanki ziołowe, przyprawy do mięsa, sól ziołowa, i czosnkowa, zupy w proszku, sosy w proszku i gotowe słoiki, keczup
- osłabienie ,
- bezsenność,
- depresja,
- pogorszenie wzroku,
- nudności,
- zawroty głowy,
- palpitacje serca,
- nadpobudliwość,
- zaburzenia hormonalne,
- sprzyja rozwojowi otyłości
erytrozyna (E127)

konserwowane wiśnie, czereśnie, koktajle owocowe, herbatniki, ciasto biszkoptowe, lukrowane wiśnie, osłonki na kiełbasy 

- wysypka,
- bóle brzucha;
- może powodować uczulenie na światło, astmę, nadpobudliwość,
- rakotwórczy;
- działa niekorzystnie na wątrobę, serce, tarczycę, płodność, żołądek,
- powoduje dekoncentrację i trudności w nauce u dzieci
benzoesan sodu (E211)
żywność przetworzona: gotowe zupy, sosy, dipy, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, napoje gazowane

- rakotwórczy,
- może wywoływać astmę, pokrzywkę,
- podrażnienia żołądka i nasilenie objawów bólowych żołądka,
- alergie
- w połączeniu z witaminą C tworzy benzen – związek rakotwórczy
guma arabska (E414)

wyroby cukiernicze (zwłaszcza kakaowe i czekoladowe), galaretki i polewy, guma do żucia, napoje bezalkoholowe, piwo, żywność bezglutenowa oparta na zbożach, żywność dla niemowląt
- może przyczyniać się do wystąpienia wysypki, pokrzywki i kataru siennego,
- może nasilić objawy astmy,
- wzdęcia
sacharyna (E954)
słodziki, napoje, produkty dla diabetyków

- może podrażniać przewód pokarmowy
- może zwiększać ryzyko rozwoju raka
kwas fosforowy (E338)

coca cola, napoje energetyzujące, konserwy, sery i wędliny pakowane próżniowo
-         odmineralizowuje kości i zęby – ogranicza wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza
błękit pantotenowy (E131)
gazowane napoje, lody, galaretki
-         działa rakotwórczo,
-         nasila objawy astmy,
-         przyczynia się do powstania reakcji zapalnych
zieleń (S) brylantowa (E142)

sosy, galaretki, lody, ciasta w proszku
- może wywoływać objawy alergii i anemii,
- astma,
- nadpobudliwość ,
- bezsenność
kwas sorbowy (E200)

wyroby cukiernicze, lemoniada, sery, chleb żytni, ciastka i pieczywo, pizza, skorupiaki, sok cytrynowy, wino, alkoholowy napój jabłkowy , zupy
- alergie lub pseudo-alergiczne reakcje (rumień, kontaktowe podrażnienia skóry),
- astma,
- problemy behawioralne
siarczyn sodu (E221)
polepszacz do chleba

- może obniżać zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia,
- wzmaga symptomy kaca,
- wzmaga objawy alergii i astmy
azotyn potasu (E249)
peklowane, wędzone wędliny, przetwory rybne

- może wywołać astmę,
- zapalenie nerek,
- bóle i zawroty głowy,
- rakotwórczy
- problemy behawioralne
tartrazyna (E 102)

w napojach gazowanych o smaku pomarańczowym, w produktach instant, słodyczach, konserwach, sosach, sztucznym miodzie i musztardzie

- może powodować reakcje astmatyczne u alergików;
- w połączeniu z benzoesanami może wywoływać nadpobudliwość u dzieci
diacetyl

stosowany do aromatyzowania pieczywa, margaryn, popcornu (ma maślany smak i zapach)
- może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera,
- powoduje choroby płuc
czerwień Allura (E129)
żelki, ciastka, galaretki, słodkie napoje i płatki zbożowe
- wymioty,
- krwawienia z przewodu pokarmowego,
- uszkodzenia nerek,
- alergie,
- nadpobudliwość u dzieci
karagen (E407)

jako zagęstnik - w konserwach, wędlinach, w mleku w proszku, w dżemach, galaretkach
- zmiany złośliwe żołądka i jelit
- owrzodzenia w przewodzie pokarmowym,
- zmniejsza wchłanianie składników mineralnych,
- działanie przeczyszczające

Jak wynika z powyższego zestawienia, dodatki do żywności obecne w codziennym pożywieniu wpływają niekorzystnie na zdrowie, samopoczucie i zachowanie. Aby się ustrzec tych substancji, należy dokładnie czytać etykiety oraz spożywać jak najmniej produktów wysoko przetworzonych i zastępować je produktami naturalnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz