środa, 1 lutego 2012

„Naturalna miotełka jelit” co to takiego?

           W książce ”Ratujmy się – elementarz medycyny ekologicznej” którego autorem jest lek. med. Józef Krop tak właśnie nazwano błonnik.

Definicja błonnika pokarmowego (włókna pokarmowego) nie jest jednoznaczna. Według Burkitta * błonnik to "wszystkie polisacharydy oraz lignina, które nie ulegają strawieniu pod wpływem enzymów trawiennych znajdujących się w ludzkim przewodzie pokarmowym". Jest to definicja dość teoretyczna. Z punktu widzenia fizjologii żywienia, błonnik to szereg związków o charakterze węglowodanów, które występują w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego. Najwięcej włókna pokarmowego zawierają plewy i okrywy ziarna oraz zdrewniałe łodygi roślin. Biorąc pod uwagę skład chemiczny, do błonnika zalicza się takie związki jak: celuloza, hemiceluloza, pektyny, ligniny, gumy. Istnieją różne rodzaje błonnika, podobnie jak istnieją różne rodzaje komórek roślinnych. Ponadto jego skład uzależniony jest od innych dodatkowych czynników, takich jak procesy przetwórcze, jakim są poddawane.

 Według Wikipedii definicja błonnika brzmi następująco:

Błonnik (błonnik pokarmowy, włókno pokarmowe) – kompleks heterogennych substancji pochodzenia roślinnego, nie ulegająca trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka oraz zwierząt monogastrycznych. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny). Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Jaką więc odgrywa funkcję w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, skoro zalecane przez WHO jego dzienne spożycie powinno wynosić minimum 20-40g?

W początkowej fazie badań błonnika uważany on był jako zbędny balast ze względu na małe wykorzystanie przez organizm. Ale z czasem wyszła na jaw jego prawdziwa rola, albowiem zdefiniowano jego korzystne oddziaływanie na organizm.

Błonnik przyczynia się między innymi do:


                    mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów;


                    obniżenia ciśnienia tętniczego krwi;


                    spowolnienia rozkładu węglowodanów, obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę;


                    regulacji rytmu wypróżnień - przyspieszenie perystaltyki jelit i pasażu treści przez przewód pokarmowy, zwiększenie masy stolca, zapobieganie zaparciu - lignina, celuloza);


                    rozwoju korzystnych bakterii jelitowych - rola prebiotyczna;


                    zmniejszenia uczucia głodu (pęcznieje w żołądku - głównie pektyna i celuloza);


                    usuwania z organizmu substancji szkodliwych - toksyn i metali ciężkich;


                    prewencji nowotworów przewodu pokarmowego;


                    wiązania jonów sodu.

Odkryto także, że błonnik (w czystej postaci) nie podwyższa wartości energetycznej posiłku (podobnie jak woda, witaminy, minerały, kofeina, przyprawy i naturalne aromaty), co ma związek  z jego zdolnością do pęcznienia (polisacharydy i lignina). Spowodowane jest to absorpcją wody, na którą wpływa rozdrobnienie produktu oraz obróbka cieplna. Posiada on także zdolność do wymiany kationów, która jest zależna od występowania grup fenolowych (obecnych we frakcji ligninowej) oraz karboksylowych (obecnych we frakcji pektynowej i hemicelulozowej). Największą zdolność przejawia frakcja pektynowa składająca się wyłącznie z kwasów uronowych. Błonnik posiada również właściwości takie jak: tworzenie żeli, wiązanie kwasów żółciowych i adsorpcja oleju.
Jakie ma właściwości błonnik?

Organizm ludzki pozytywnie reaguje na błonnik. Gdy dostarczamy organizmowi duże ilości błonnika, to gwarantuje on prawidłowe funkcjonowanie naszego ustroju przez długi czas. Jego dobroczynne właściwości sprawiają, że jelita pracują o wiele sprawniej. Błonnik stymuluje jelita i zmusza je do pracy. Taka poprawa pracy oznacza, że pokarm jest trawiony znacznie szybciej, a to wpływa przede wszystkim na uregulowanie pracy jelit. Szybsze trawienie sprawia, że pokarmy nie mają szans na dłuższe zaleganie w organizmie i są szybko wydalane. Jest to istotny czynnik wpływający na regularność wypróżnień. Jak to się dzieje? Wytworzone podczas rozkładu błonnika gazy i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą działać jak środki osmotycznie czynne i ułatwiać wydalanie mas kałowych. Prawdopodobnie rozszerzają one także masy kałowe, dzięki detergentom związanym w gąbczastej strukturze resztkowej włókna np. kwasom żółciowym oraz  tworzą korzystne środowisko dla rozwoju fizjologicznej flory bakteryjnej jelit usprawniając cykl wypróżnień. Jak możemy przeczytać w przytoczonej na wstępie Książki J. Kropa: „Długotrwałe zaleganie resztek pokarmowych w organizmie, a przy tym samym substancji toksycznych, znacznie pogarsza pracę jelit. Może to grozić nawet ich stanami zapalnymi! Objawiają się one złym samopoczuciem, ogólnym rozbiciem, bólami głowy. Często myślimy, że nasz stan zdrowia ma związek ze zmianą pogody, przeziębieniem, alergiami i innymi problemami, tymczasem to nasze jelita sygnalizują kłopoty i proszą o pomoc. Dlatego tak ważna jest profilaktyka i dbanie o jelita, a tym samym prawidłową pracę całego układu pokarmowego”.

Jednym z czynników poprawiających pracę układu pokarmowego jest oprócz posiadania w układzie odpowiedniej flory bakteryjnej, jest także przyjmowanie błonnika. Trapiące nas zaparcia pomoże usunąć właśnie błonnik. Przemiana materii jest bowiem szybka i bezproblemowa. Warto to jednak zaznaczyć, iż w momencie dostarczania zwiększonych ilości błonnika do organizmu, niezbędne jest spożywanie zwiększonych ilości płynów, najlepiej czystej wody. Umożliwia ona bowiem spełnianie roli błonnika.

Nie jest to jedyna pozytywna wartość. Jak wcześniej zostało wspomniane, błonnik sprzyja wzrostowi ilości niezbędnych bakterii jelitowych co ma  szczególne znaczenie przy łączeniu się pewnych witamin, a tym samym sprzyja ułatwieniu przebiegu trawienia. Kolejnym walorem przyjmowania błonnika jest jego właściwość oddziaływania na właściwy poziom cholesterolu w organizmie. Sprzyja zwiększonemu  wiązaniu i wydalaniu cholesterolu i kwasów żółciowych z kałem, a w efekcie  zmniejsza ich wchłanianie. Zwiększone wydalanie kwasów żółciowych z kałem powoduje z kolei skierowanie cholesterolu do puli kwasów żółciowych. W ten sposób zmniejsza się ilość cholesterolu do lipoprotein, uwalnianych w cyrkulacji żylnej, a tym samym spada prawdopodobieństwo przesycenia żółci cholesterolem i wystąpienia ryzyka złogów żółciowych. Błonnik może mieć wpływ na metabolizm trójglicerydów i kwasów tłuszczowych. Obserwacje w grupie ludzi stosujących dietę bogatobłonnikową wskazują na zmniejszenie stężenia trójglicerydów w surowicy krwi.

Błonnik z powodzeniem można włączyć podczas stosowania kuracji odchudzających. Pożywienie nie rafinowane, ze znaczną ilością błonnika, wymaga lepszego żucia i dlatego ulega dokładniejszemu wymieszaniu w jamie ustnej ze śliną, a w konsekwencji jest lepiej trawione. Ma również większą objętość, a tym samym szybciej wywołuje uczucie sytości, chroniąc tym samym przed nadmiernym przyrostem masy ciała -  oczywiście odnieść to możemy do sytuacji, gdy kontrolujemy odczuwanie uczucia głodu i nie występują cechy jedzenia kompulsywnego Dodatkowo błonnik zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie cienkim, dzięki zdolności wiązania wody i zwiększonym wydzielaniem soków trawiennych. Osoby przyjmujące bardzo często pokarmy bogate w błonnik czują się najedzone i syte, przez co jedzą mniej,  i tym samym ograniczają dostarczanie zbędnej energii do organizmu. Nasza waga ma więc szansę widocznie spaść, a żołądek przyzwyczaić się do przyjmowania mniejszych ilości pożywienia. Ta cecha jest szczególnie doceniana przez osoby walczące z kilogramami.

Nie ma też przeciwwskazań do przyjmowania błonnika przez osoby chorujące na cukrzycę, kamicę żołądkową i miażdżycę.

W przypadku cukrzycy obniża poziom insuliny oraz reguluje funkcję glukozy. Błonnik zmniejsza wydzielanie insuliny poprzez zwalnianie tempa wchłaniania składników odżywczych po posiłku. Stwierdzono ponadto, że podczas stosowania diety z dużą zawartością błonnika zwiększa się wrażliwość na insulinę, a masa ciała ulega zmniejszeniu. Z kolei duże stężenie insuliny, związane z dietą o małej zawartości błonnika, może sprzyjać nadmiernemu przyrostowi masy ciała. Mechanizm tego działania polega na zmianie w fizjologii tkanki tłuszczowej, zmianie szlaków metabolicznych z utleniania na gromadzenie substancji zapasowych oraz zwiększeniu apetytu.

Właściwa dieta w obu tych chorobach jest kluczem do dalszego rozwoju dolegliwości. Dlatego też dieta wysoko błonnikowa polecana jest przez lekarzy, jako ta najzdrowsza i najkorzystniejsza przy wielu problemach zdrowotnych.


Przyjmowanie błonnika zalecane jest w kamicy żołądkowej ma znaczenie głównie łagodzące, nie obciążające dodatkowo tego organu. 

Stosowanie błonnika nie jest szkodliwe i mogą go przyjmować niemal wszyscy. Niemniej istnieją osoby, które powinny się go wystrzegać. Jego specyficzne właściwości mające wpływ na pracę żołądka i jelit, to właśnie osoby mające problemy z tymi organami, jak również cierpiących z powodu zapalenia dróg żółciowych, dwunastnicy trzustki czy przewodu pokarmowego, powinny zawsze decyzję o stosowaniu błonnika podjąć po zapoznaniu się z opinią lekarza. Unikać go powinny także osoby chorujące na wrzody żołądka i choroby zakaźne. Kolejnym przeciwwskazaniem do stosowania błonnika jest również przyjmowanie wielu innych leków. Błonnik wpływa bowiem na to, że substancje odżywcze i leki mogą zostać związane, a to z kolei prowadzi do znacznego ograniczenia składników pokarmowych.


Dla kobiet w ciąży i karmiących błonnik jest absolutnie niewskazany. Przed każdą chęcią skorzystania z działania błonnika, należy zapoznać się z zaleceniami dostarczonymi z produktem. Bo to, co jednemu może pomóc, dla innych może być naprawdę szkodliwe. Tak samo jest z błonnikiem, nie zawsze może być odpowiedni dla konkretnej osoby.


Warto pamiętać, że błonnik może spowodować różne dolegliwości uboczne - takie jak choćby biegunki – gdy zostanie przedawkowany. Dlatego stosujmy go jako środek wspomagający w połączeniu z zastosowaniem odpowiedniej diety. Błonnik należy przyjmować kilka razy w mniejszych porcjach, zamiast jednej dużej. Pamiętać przy tym trzeba, żeby każdą dawkę popijać dużą ilością płynów.  Ma to wpływ dla łatwiejszego wydalenia pozostałych resztek pokarmu. I jak we wszystkim, tak i tu podstawową zasada jest umiar i racjonalność.

Przy spożywaniu produktów bogatych w błonnik należy jednak pamiętać o kilku zasadach
( za dr n. med. Anitą Witor ze Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach):



• Nie należy przyjmować preparatów błonnika równocześnie z lekami lub suplementami żywieniowymi (np. z witaminami czy składnikami mineralnymi), ponieważ można w ten sposób zaburzyć proces ich wchłaniania.


• Nie powinno spożywać się otrąb pszennych bez jednoczesnego podawania odpowiedniej ilości płynów - może to nasilić zaparcia.


• Należy pamiętać, że długotrwałe stosowanie diety bogatoresztkowej może doprowadzić do zubożenia organizmu w takie składniki mineralne jak cynk, żelazo oraz wapń. Zalecane jest zwiększenie podaży wapnia u tych osób o 10%.

Bogate źródła błonnika:


To przede wszystkim w surowe warzywa i owoce.  Duże jego ilości znajdziemy w pieczywie razowym żytnim. W naszym menu musimy uwzględnić wyroby wykonane z mąki z niskiego przemiału, kaszę jęczmienną i gryczaną, niełuskany ryż. Zalecane jest także spożywanie płatków zbożowych, musli (naturalne, nie słodzone, nie wzbogacane) i produktów z wszelkimi otrębami. Bogactwo błonnika wykazują wszystkie rośliny strączkowe a w szczególności fasola i groch, wszystkie rodzaje kapusty, rośliny korzeniowe, kalafior, rzepa. Najważniejszą zasadą, jaką należy się kierować podczas wyboru warzyw i owoców jest możliwość skonsumowania go wraz ze skórką i jeżeli zawiera jadalne pestki to wraz z nimi. Przykładem takich owoców są maliny, jeżyny, porzeczki. Również owoce i warzywa suszone wykazują dużą zawartość błonnika. Ma to ogromne znaczenie w okresach, gdy świeżych owoców brakuje na ryku. Zalecane są w takiej diecie suszone śliwki i morele, orzechy, ale także popularne jabłka czy cytryny, dostępne przez cały rok. W naturalnych produktach możemy przebierać do woli. Nie musimy mieć w zasadzie żadnej specjalistycznej wiedzy, ani ogromnych nakładów finansowych, by sporządzać nasze menu z dużą zawartością błonnika. Natomiast trzeba unikać spożywania zbyt dużych ilości produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak :mięso i naturalne przetwory, ryby, mleko i naturalne przetwory, jaja, a także alkohole, masło, oleje i pozostałe produkty tłuszczowe nie zawierają błonnika pokarmowego.


Zawsze musimy zastosować się do wytycznych, jakie niesie za sobą przyjmowanie błonnika.  Nie jest to bardziej niż niejedna dieta cud, a nawet jest prostsze. Warto do naszej diety wprowadzić produkty bogate w błonnik, oraz uzupełnić ją także suplementami. Przetworzone i zmodyfikowane produkty żywnościowe dostarczają nam coraz mniej enzymów, makro i mikro elementów, składników odżywczych, w tym właśnie błonnika. Dlatego mało realne bowiem jest, byśmy byli w stanie dostarczyć naszemu organizmowi błonnik w dostatecznej ilości wyłącznie w samych tylko produktach żywnościowych. Dlatego należy ją uzupełniać suplementami diety.


Produktami, w których znajdziemy duże jego ilości są:


• warzywa: zielony groszek, fasola, seler, marchew, kapusta, kukurydza, soja, suszone warzywa strączkowe, ziemniaki


• owoce: jeżyny, porzeczki, maliny, rodzynki, morele, figi i śliwki suszone


• orzechy i nasiona: wszystkie orzechy, migdały, ziarna maku, lnu, słonecznika


• produkty zbożowe: mąka pełnoziarnista, płatki owsiane, kiełki zbóż, kasze, ryż, pieczona żywność z pełnych ziaren, otręby spożywcze.


Na koniec przedstawiamy produkty i szacunkową*** zawartość w nich błonnika:





Kasza jaglana                                                                       3,2g


Kasza jęczmienna perłowa                                                 6,2g


Kasza jęczmienna pęczak                                                   5,4g


Kasza gryczana                                                                   5,9g


Kasza manna                                                                        2,5g


Ryż biały                                                                             2,4g


Ryż brązowy                                                                        8,7g


Makaron bezjajeczny                                                         2,7g


Makaron dwujajeczny                                                        2,6g


Makaron czterojajeczny                                                    2,8g


Sok ananasowy                                                                    0,1g


Sok cytrynowy                                                                    0,1g


Sok grejpfrutowy                                                               0,1g


Sok marchwiowy                                                                 1,3g


Sok marchwiowo-jabłkowy                                                2,2g


Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy                     1,9g


Sok marchwiowo-pomarańczowy                                      1,7g


Sok pomarańczowy                                                           0,1g


Sok pomidorowy                                                                  0,4g


Sok wielowarzywny                                                           1,2g


Sok z czarnej porzeczki                                                     0,1g


Agrest                                                                                  3g


Ananas                                                                                  1,2g


Arbuz                                                                                   0,3g


Banany                                                                                  1,7g


Borówki                                                                                1,1g


Brzoskwinia                                                                          1,9g


Cytryna                                                                                2g


Czarne jagody                                                                     3,2g


Czereśnie                                                                             1,3g


Daktyle                                                                                 8,7g


Figi                                                                                        2,5g


Grejfrut                                                                               1,9g


Gruszka                                                                                2,1g


Jabłko                                                                                  2g


Jeżyny                                                                                  7,3g


Kiwi                                                                                       2,1g


Maliny                                                                                   6,7g


Mandarynki                                                                          1,9g


Mango                                                                                   1,5g


Marakuja                                                                             15,9g


Morele                                                                                  1,7g


Morwy                                                                                  1,7g


Nektarynki                                                                           1,2g


Papaja                                                                                   1,8g


Pomarańcza                                                                         1,9g


Porzeczki białe                                                                    6,4g


Porzeczki czarne                                                                 7,9g


Porzeczki czerwone                                                            7,7g


Poziomki                                                                               2g


Renklody                                                                             2,6g


Śliwki                                                                                    1,6g


Truskawki                                                                            1,8g


Winogrona                                                                            1.5g


Wiśnie                                                                                   3g


Żurawiny                                                                            4,6g


Suszone banany                                                                  6,4g


Suszone brzoskwinie                                                          14,3g


Suszone daktyle                                                                  8,7g


Suszone figi                                                                         12,9g


Suszone jabłka                                                                    10,3g


Suszone morele                                                                   10,3g


Suszone rodzynki korynckie                                                6,5g


Suszone rodzynki sułtańskie                                               7g


Suszone rodzynki zwykłe                                                   6,8g


Suszone śliwki bez pestki                                                   16,1g


Suszone śliwki z pestką                                                      9,4g


Dynia                                                                                    1,9g


Kasztany jadalne (marony)                                                6,8g


Mak                                                                                       20,5g


Migdały                                                                                12,9g


Orzechy arachidowe                                                           7,3g


Orzechy kokosowe świeże (miąższ)                                  13,6g


Orzechy kokosowe suszone (miąższ)                                23,5g


Orzechy laskowe                                                                 8,9g


Orzechy nerkowca                                                             1,5g


Orzechy pekan                                                                    2,3g


Orzechy pistacjowe                                                            6,1g


Orzechy włoskie                                                                  6,5g


Orzeszki ziemne                                                                  8,1g


Sezam                                                                                  9,1g


Słonecznik                                                                           6g


Wiórki kokosowe                                                                 21,1g


Bułki grahamki                                                                     5,4g


Bułki kajzerki                                                                       2,1g


Bułki maślane                                                                       2g


Bułki pszenne zwykłe                                                          2,1g


Bułki wrocławskie                                                                 2g


Chałka                                                                                   2g


Chleb graham                                                                       5g


Chleb baltonowski                                                             4,7g


Chleb chrupki                                                                       6g


Chleb mazowiecki                                                                4,6g


Chleb praski                                                                         4,7g


Chleb pumpernikiel                                                             6,4g


Chleb wiejski                                                                        4,7g


Chleb zwykły                                                                        4,9g


Chleb żytni jasny                                                                 4,7g


Chleb żytni pełnoziarnisty                                                  6,1g


Chleb żytni razowy                                                           5,9g


Chleb żytni razowy na miodzie                                          5,4g


Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem                        6,5g


Chleb żytni staropolski                                                       5,3g


Pieczywo tostowe                                                                2,1g


Rogale maślane                                                                    2g


Bułka tarta                                                                           6,1g


Chrupki kukurydziane                                                         7,6g


Kiełki pszenne                                                                      4g


Mąka pszenna typ 500                                                       2,6g


Musli owocowe                                                                     8g


Musli z rodzynkami i orzechami                                        9,7g


Otręby pszenne                                                                   42,4g


Płatki jęczmienne                                                                9,6g


Płatki kukurydziane                                                            6,6g


Płatki owsiane                                                                      6,9g


Płatki pszenne                                                                      10,1g


Płatki żytnie                                                                         11,6g


Ryż preparowany                                                                 5g


Ananas w syropie                                                                 1g


Brzoskwinie w syropie                                                         0,9g


Dżem owocowy niskosłodzony                                           0,8g


Dżem owocowy wyskosłodzony                                          0,9g


Powidła śliwkowe                                                                 1,8g


Fasolka szparagowa cięta konserwowa                           2,4g


Fasolka flageolet konserwowa                                           6,7g


Frytki ziemniaczane                                                           2,9g


Groszek zielony konserwowy                                              5,7g


Ketchup                                                                                3,2g


Kiszona kapusta                                                                   2,1g


Koncentrat pomidorowy 30%                                             2,8g


Kukurydza konserwowa                                                      3,9g


Ogórek kiszony                                                                    0,5g


Papryka czerwona konserwowa                                         1,8g


Pędy bambusa konserwowe                                                1,4g


Popcorn                                                                                10g


Babka biszkoptowa                                                             0,9g


Baton Bounty                                                                       5,4g


Baton Kit Kat                                                                       1,9g


Baton Mars                                                                          1g


Baton MilkyWay                                                                  0,5g


Baton Snickers                                                                    2,9g


Baton Twix                                                                          1g


Chipsy bekonowe                                                                 8,7g


Chipsy paprykowe                                                                8,4g


Ciasto drożdżowe                                                               1,6g


Czekolada deserowa                                                           1,4g


Czekolada gorzka                                                                1,7g


Czekolada mleczna                                                           0,7g


Czekolada mleczna z orzechami                                       0,4g


Czekolada nadziewana                                                       0,3g


Delicje szampańskie                                                            0,7g


Eklery z bitą śmietaną                                                        0,5g


Herbatniki                                                                            1,3g


Jagodzianki                                                                         2,1g


Kakao proszek                                                                     5,7g


Keks bakaliowy                                                                    3,6g


Markizy                                                                                1,2g


Paluszki                                                                                1g


Pierniczki w czekoladzie                                                    2g


Piernik z bakaliami                                                            2,7g


Ptysie z bitą śmietaną                                                        0,3g


Sernik z rodzynkami                                                           0,8g


Wafle nadziewane                                                               1,2g


Awokado                                                                              6,7g


Bakłażany                                                                             3,3g


Botwina                                                                                4,4g


Bób                                                                                       5,8g


Brokuły                                                                                 2,5g


Brukselka                                                                             5,4g


Buraki                                                                                   2,2g


Cebula                                                                                  1,7g


Chrzan                                                                                  7,3g


Cukinia                                                                                  1g


Cykoria                                                                                 1g


Czosnek                                                                                4,1g


Dynia                                                                                    2,8g


Endywia                                                                                2,2g


Fasola szparagowa                                                          3,9g


Groszek zielony                                                                   6g


Jarmuż                                                                                 2g


Kabaczek                                                                          1,1g


Kalafior                                                                                2,4g


Kalarepa                                                                               2,2g


Kapusta biała                                                                       2,5g


Kapusta czerwona                                                               2,5g


Kapusta pekińska                                                                 1,9g


Kapusta włoska                                                                    2,6g


Karczochy                                                                            5,4g


Koper ogrodowy                                                                  6,1g


Kukurydza                                                                            2,4g


Lucerna kiełki                                                                      2,4g


Marchew                                                                              3,6g


Ogórek                                                                                 0,5g


Papryka                                                                                2g


Pasternak                                                                             4g


Pędy bambusa                                                                     2,2g


Pieczarka                                                                             2g


Pietruszka korzeń                                                               4,9g


Pietruszka liście                                                                  4,2g


Pomidor                                                                                1,2g


Por                                                                                        2,7g


Rabarbar                                                                               3,2g


Rzepa                                                                                    3,5g


Rzeżucha                                                                             3,3g


Rzodkiewka                                                                          2,5g


Sałata                                                                                   1,4g


Seler korzeń                                                                        4,9g


Seler liście                                                                           1,8g


Soczewica kiełki                                                                  3g


Soja kiełki                                                                            2,6g


Szczaw                                                                                 2,6g


Szczypiorek                                                                         2,5g


Szparagi                                                                               1,5g


Szpinak                                                                                2,6g


Ziemniaki                                                                             1,5g


Fasola azuki                                                                         4,3g


Fasola biała                                                                          15,7g


Fasola czerwona                                                                  25g


Fasola pstra                                                                         4,3g


Groch                                                                                    15g


Soczewica czerwona                                                          8,9g


Soja                                                                                      15,7g


* Denis Parsons Burkitt – brytyjski chirurg, zbadał pożywienie Afrykanów i stwierdził, iż jadają oni dziennie ok 27 g błonnika, podczas gdy Europejczycy spożywali zaledwie 6,4 g błonnika dziennie. Na podstawie własnych obserwacji wysunął hipotezę, że zwiększona ilość błonnika jest odpowiedzialna za mniejszą zapadalność na raka jelita grubego


**Duże rozbieżności w podawanych przez różnych autorów zawartościach błonnika pokarmowego w tych samych surowcach są spowodowane nie tylko zmiennością materiału roślinnego, ale także stosowaniem różnych metod oznaczania.


***Zawartość błonnika w 100 gramach lub 100 mililitrach produktu.


Bennett W. G., Cerda J. J. -  Korzyści spożywania błonnika. Medycyna po dyplomie 1997 vol. 5/nr 6


Hasik J., Bartnikowska E. - Włókno roślinne w żywieniu człowieka. PZWL Warszawa 1987


Jarosz M., Dzieniszewski J. – Zaparcia. Porady lekarzy i dietetyków. PZWL 2009


Ryżko J. - Zaparcia stolca u dzieci - postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne. Standardy medyczne 1999, 1


Ryżko J. – Biegunki i zaparcia, PZWL 2008

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz