sobota, 28 stycznia 2012

Cudowna moc witaminy C

      Witamina C znana powszechnie jako kwas askorbinowy, najczęściej kojarzy się z leczeniem przeziębień czy grypy. Warto jednak poznać jej inne zalety, bo jak poświadczają liczne badania, wielu osobom pomogła w szybszym powrocie do zdrowia.
Jaka witamina C?

     Przede wszystkim należy spożywać naturalną witaminę C, która znacznie różni się od swojego syntetycznego odpowiednika, który powszechnie można kupić. Syntetyczny kwas askorbinowy zakwasza układ moczowy, drażni układ pokarmowy, ma gorszą wchłanialność i w krótkim czasie jest wydalany z organizmu.
     Natomiast witamina C w naturalnej postaci potrafi wniknąć głęboko do komórek i tym samym wpłynąć na ich poprawne funkcjonowanie.
     Warto również pamiętać, że witamina C nie lubi wysokich temperatur. Podczas gotowania ulega zniszczeniu. Zatem istotne jest, by jeść jak najwięcej surowych owoców i warzyw.

 Jakie dawki?

      Jeśli ktoś próbuje wyleczyć się z choroby witaminą C i nie dostrzega widocznych rezultatów, to najprawdopodobniej stosuje zbyt niskie dawki.
     Laureat nagrody Nobla i badacz witaminy C dr L. Pauling zalecał przyjmowanie od 1000 do 18 000 mg dziennie. Oczywiście zwiększone dawki zalecane są już w momencie wystąpienia pierwszych oznak infekcji, bowiem wówczas organizm dostaje dodatkowe wsparcie do walki z chorobą. Podobnie w przypadku niektórych chorób zakaźnych, gdzie stosuje się kuracje antybiotykami, wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C, aby wzmocnić układ odpornościowy.
     Ważne jest również podawanie witaminy C razem z bioflawonoidami, dzięki którym zwiększa się jej wchłanianie.

Dlaczego przyjmować dodatkowe dawki?

     Witamina C jest pod tym względem specyficzna, że przeciwieństwie do większości zwierząt, nasz organizm nie potrafi jej sam produkować. Zwierzęta z nielicznymi wyjątkami wytwarzają ją w obrębie komórek własnego ciała i nie muszą spożywać jej w pokarmach.
     Producenci żywności dla zwierząt wiedzą, że muszą dodawać do niej wiele innych witamin, a witamina C nie jest im potrzebna. Wśród istot żywych, które potrzebują witaminy C, są: świnki morskie, niektóre ryby i ptaki, zwierzęta z grupy naczelnych i ludzie.

Dlatego musimy stale uzupełniać jej braki.

     Jednak zalety tej witaminy nie ograniczają się jedynie do leczenia przeziębień. Liczne badania naukowe prowadzone m.in. przez dr L. Paulinga, dr M. Ratha i wielu innych wybitnych naukowców specjalizujących się w zwalczaniu chorób metodami naturalnymi, bezsprzecznie dowodzą, że rola witaminy C ma ogromne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych: chorób serca, chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów czy zwalczaniu stresu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz